Kotimaa    |   KANAVALLA

Taiteet takovat edelleen Suomea

Tilaajille

Talousmaantieteilijä Ilmari Hustich määritteli 1960-luvun alkupuolella Suomen paikan. "Suomi ei ole itää eikä länttä, vaan paljon pohjoisempana", hän sanoi silloin, kylmän sodan todellisuudessa. Lauseeseen sisältyy kuitenkin tyypillinen suomalainen käsitys omasta, itseensä sulkeutuneesta kansasta, joka on joskus ollut myös toivekuva näillä raukoilla rajoilla.

Peter von Baghin ohjaaman ja käsikirjoittaman kaksitoistaosaisen sarjan Sininen laulu. Suomen taiteitten tarina eilen esitetyssä viimeisessä osassa kiiteltiin Suomen kansainvälistymistä kolmenkymmenen viime vuoden aikana. Asialla oli ennen kaikkea Jorma Hynninen. Ja kansainvälistyminen näkyy ehkä selvimmin juuri musiikissa.

Jorma Panulan kouluttamat kapellimestarit ovat kansainvälistä huippuluokkaa. Sysäys maailmalle lähtöön taisi olla Okko Kamun Karajan-kilpailun voitto vuonna 1969.

Suomalaiset oopperalaulajat, säveltäjät ja pianistit valtaavat maailman suuret konserttitalot, jo "karvalakkioopperoita" esitettiin Metropolitania myöten.

Kaiken tämän pohjana on luonnollisesti suomalainen klassiseen musiikkiin perustuva musiikinopetus, Ruotsissa opetetaan enemmän kevyttä musiikkia, ja se näkyy maan vientitilastoissa, kevyt musiikki on menestyvä teollisuudenhaara siellä.

Kari Rydman kuvasi ohjelmassa suomalaisen opetuksen tasoa, Anja Ignatius soitti 1950-luvulla taitavimmin Sibeliuksen viulukonserton, nyt samaan pystyy tai sen ylittää sata 15-vuotiasta viulistia!

Musiikissa tapahtui myös "isänmurha", kun Korvat auki -yhdistys kävi Joonas Kokkosen ja Aulis Sallisen kimppuun. Suomenruotsalaisessa kirjallisuudessahan tämäntyyppinen sukupolvenvaihdos oli tavallista kolmeen otteeseen 1900-luvulla ja merkitsi kirjallisuuden kehitystä.

Muuten Sinisen laulun päätösosassa päiviteltiin aikamme pinnallistumista, kirjan eliniän lyhenemistä, kirjastojen kurjuutta, kuten asiaan kuuluu.

Paavo Haavikon mukaan "kirjastoista huolehtiminen" tarkoittaa sitä, että niitä lämmitetään, jotta tietokoneet eivät jäätyisi!

Aki Kaurismäki puhui ohjelmassa lähes ainoana taiteista yhteiskunnassa - musiikkimiehethän näkevät yhteiskunnan yleensä vain heille taloja pystyttävänä ja juhlia maksavana organisaationa. Niin, Kaurismäki sanoi, että "taiteella ei ole olemassaolon oikeutta ellei se puhu työttömyydestä".

Taiteet takoivat Suomea edellisen vuosisadanvaihdoksen aikaan, kun maalle luotiin identiteettiä. Sitä ne tekevät edelleen, kertoi Sininen laulu, olemme jatkuvasti Pohjantähden alla.

Onkohan Hustich edelleen oikeassa?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää