Kotimaa    |   KUNTOON, MARS!

Pitkää marssia kevennettiin laskemalla vaijeriradalla

Varusmiespalvelus ei ole enää pelkkää raadantaa

Tilaajille

SOTKAMO. Varusmies toisensa jälkeen laskee Vierunlammen yli vaijeriradalla Sotkamon Vuokatissa. Lammen ylitys liittyy 18 kilometrin pituiseen marssiin, joka on osa Kainuun prikaatin uutta sopeuttavaa peruskoulutusta.

"Varusmiespalvelus ei saa olla pelkää hikeä ja raadantaa, jotta nuorilta ei katoaisi liikkumisen ilo. Siksi järjestimme harjoituksen kevennykseksi tällaisen elämyksen", sanoo yliluutnantti Jukka Huovinen.

Kevennys ostettiin paikalliselta elämyslomayrittäjältä Jyrki Makkoselta.

Myös puolustusvoimien filmiryhmä kuvaa ylitystä. Tekeillä on joukko-osastoihin jaettava opetusvideo otsikolla Puolustusvoimat Suomen suurin kuntokeskus.

Sopeuttavan ja yksilöllisen peruskoulutuksen tavoite on vähentää varusmiespalvelusten keskeytyksiä, jotka yleensä johtuvat terveyssyistä. Noin joka kymmenes varusmies eli lähes kolmetuhatta asevelvollista keskeyttää palveluksensa ensimmäisten kahdeksan viikon aikana.

Uudessa koulutuksessa olevilla varusmiehillä on pian kahdeksan viikkoa takanaan. Uudessa koulutuksessa huomioidaan paremmin alokkaiden yksilölliset erot.

Marssiharjoituksessa on mukana kymmenen kunnoltaan eritasoista varusmiestä, joille on jaettu sykemittarit. Mittareista puretaan tiedot päivittäin. Tiedoista nähdään muun muassa, kuinka kauan varusmiehen sydän hakkasi esimerkiksi 140 lyöntiä minuutissa taisteluharjoituksen aikana. Kunto on kohonnut, jos kiivaan sykkeen jakso on lyhentynyt seuraavassa rasittavassa harjoituksessa.

"Selvästi huomaa, että kunto on kohonnut, sillä sykkeen taso on laskenut rasituksessa noin 15 piirua", viestimies Antti Soikkeli kertoo.

"Marssin aikana keskisyke oli 107 ja maksimi 179", perjantaiaamuna maaliin tullut Soikkeli kertoo. Yöllä oli viiden tunnin tauko, joten varsinaista marssia kesti yksitoista tuntia.

Varusmiehet kirjaavat myös tuntemuksiaan paperille.

"Jalat olivat ihmeen puuduksissa, sillä takana rankin harjoitus", kirjoitti yksi sykeseurattavista valapäivänä.

"Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka kuormittavana peruskoulutuskausi koetaan, millaisilla sykealueilla eri palvelustapahtumissa liikutaan ja onko tasoryhmistä käytännön hyötyä", kuntoseurantaan osallistuvia valmentava Huovinen sanoo.

"Onneksi on tasoryhmät, sillä en millään pysyisi nopeimpien vauhdissa", suurikokoinen viestimies Mika Kosunen lisää.

Varusmiesten sykettä ei tarkkailla jatkuvasti, vaan harjoitustilanteissa. Toissa viikolla sykemittarin muistiin tallennettavia harjoituksia olivat siirtyminen harjoituksiin polkupyörin, tunti poteronkaivuuta, rastikoulutus, sulkeiset, liikuntaharjoitus ja marssi.

"Viimeisen taisteluharjoituksen jälkeen polille oli kaikkein pisin jono", Soikkeli sanoo.

"Se näkyi myös mittaustuloksissa. Fyysisesti rasittavaa koulutusta on ollut jo viisi viikkoa yhteen putkeen. Kolmen viikon jälkeen pitäisi nykyvarusmiehille järjestää kunnon tauko, jotta elimistö ennättäisi palautua. Voisi myöntää viikonloppuvapaan yhteyteen yhden ylimääräisen vapaapäivän. Lisäksi perjantaille ja tiistaille voisi sijoittaa oppitunteja, jolloin varusmiehille tulisi viiden päivän palautumisjakso", Huovinen ehdottaa.

Helsingin Sanomat on seurannut palvelukseen astumisesta lähtien kolmen varusmiehen kuntoa. Yksi heistä, Hanne-Mari Säkkinen, joutui keskeyttämään palveluksen neljännellä viikolla. Mika Kosunen ja Antti Soikkeli jatkavat yhä.

"Jouduin keskeyttämään nimenomaan siksi, ettei elimistöni palautunut kunnolla rasittavan harjoituksen jälkeen. Aamuisin heräsin kuumeeseen", Säkkinen kertoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää