Kotimaa

SAK: Palkankorotusten tuotava enemmän rahaa kuin veronkevennysten

Ihalainen: Työnantajien vastuu irtisanottavista lisättävä lakiin

Tilaajille

hauho. Palkankorotuksia ei voi kuitata veronkevennyksillä, viestitti työnantajille sekä hallitukselle palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd) tiistaina.

Mikäli tuloratkaisu siis ensi syystalvella tehdään, on ainakin SAK:n sekä toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n linjana, että palkansaajien ostovoimaa parantaessa on palkkaratkaisun oltava selvästi veronkevennyksiä suuremman.

Maan hallitus on peräänkuuluttanut ay-liikkeeltä maltillisia palkankorotusvaatimuksia. Ihalainen ei halunnut vielä mitenkään muotoilla korotusten tasoa, mutta hänen määritelmänsä maltillisuudesta oli viimevuotisissa sopimuksissa tehdyt 2-3 prosentin korotukset.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd) on toivonut kolmen vuoden pituista tulosopimusta.

"Jo vähän yli kahden vuoden mittaisen sopimuksen vääntäminen ei ole kovin helppoa, joten senkin pituinen sopimus olisi jo ihan kunniakas ratkaisu", Ihalainen sanoi työmarkkinaseminaarissa Hauholla.

Tuloratkaisu olisi hänen mielestään saatava neuvoteltua ennen joulua.

"Jos neuvottelut jäävät ensi vuoden puolelle, sitten on pakko alkaa valmistautua liittokohtaisiin neuvotteluihin", hän sanoi.

Palkkaratkaisuun on yhä sisällyttävä yleiskorotus sekä sitä pienemmät liitto- ja tasa-arvoerät, Ihalainen sanoi ja painotti erityisesti yleiskorotuksen osuutta. Työnantajat haluaisivat laskea tätä osaa ja jättää palkankorotusvaraa enemmän työpaikoille sovittavaksi.

Yleiskorotuksen taso on erityisen tärkeä matalasti palkatuille naisvaltaisille aloille, huomautti SAK:n valtuuston ja Kunta-alan ammattiliiton KTV:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori (sd).

"Voimassa olevassa sopimuksessa yleiskorotuksen profiililla on ollut naisten ansiokehitykselle jopa suurempi merkitys kuin tasa-arvoerällä", hän huomautti.

SAK keskittyy Ihalaisen mukaan tällä neuvottelukierroksella muutamaan työelämän kehittämisvaatimukseen tavanomaisten 40:n sijaan.

Mikäli työnantajien vastuuta irtisanottavien työntekijöiden työllistämisessä ei lisätä, ei tuloratkaisua synny, Ihalainen jyrähti. Hänen mielestään ei riitä, että parhaillaan kehiteltävää työllistämisohjelmaa rahoitettaisiin työnantajien yhteisestä kirstusta.

"Firmojen on otettava suoraan osaa tähän rahoitukseen. Me haluamme, että lakiin lisätään työnantajien sosiaalista vastuuta", hän sanoi.

Ihalainen painotti vielä erityisen voimakkaasti, että tällä kertaa työnantajan ei kannata tuoda tupopöytään minkäänlaisia vaatimuksia työajan pidentämisestä.

"Yksityisillä palvelualoilla on 70000 vajaatyöllistettyä, jotka ovat osa-aikaisina vasten tahtoaan. Aloitetaan näistä, ja sitten vasta voidaan aloittaa keskustelu työajan pidentämisestä", hän sanoi pitkien perusteluiden päätteeksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää