Kotimaa

Työmarkkinajohtajat: Kiina-ilmiö on ymmärretty väärin

Kaksi valtuuskuntaa selvittää Kiinan nousun merkitystä Suomelle

Tilaajille

Peking. Viime aikojen kuuma puheenaihe, niin sanottu Kiina-ilmiö on Suomessa ymmärretty liian suppeasti ja yksipuolisesti, totesivat Kiinassa vierailulla olevat työmarkkinajärjestöjen johtajat tiistaina Pekingissä.

"Kiinaa tarkastellaan liikaa uhkien kautta. Kyllä se Suomen kannalta tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia", sanoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

Työmarkkinajohtajat ovat Kiinassa viikon matkalla, jota johtaa Sitran yliasiamies Esko Aho. Samalla matkalla on myös pääministerin ohjausryhmä , joka tekee Suomi maailmantaloudessa -selvitystä pääministeri Matti Vanhasen aloitteesta.

Nämä kaksi yhteensä 25 hengen valtuuskuntaa pyrkivät selvittämään, millä edellytyksillä Suomi voi pärjätä maailmantalouden murroksessa.

Matkallaan ryhmät vierailevat yrityksissä ja tapaavat Kiinan viranomaisia sekä pääkaupungissa Pekingissä että kaupallisessa keskuksessa Shanghaissa.

Kiina-ilmiöllä on Suomessa tarkoitettu lähinnä sitä, että yritykset siirtävät tuotantoaan halvemman työvoiman Kiinaan.

Tiistaina valtuuskunnat tapasivat Kiinassa toimivien suomalaisyritysten edustajia ja saivat kuulla, että halpa työvoima ei usein ole ensisijainen syy yritykselle tulla Kiinaan.

Monet firmat tuovat toimintojaan Kiinaan yksinkertaisesti asiakkaiden perässä.

"Kiina on kasvava markkina-alue. Jotta kansainvälisesti kilpailukykyiset yritykset pysyisivät huipulla, niiden on tultava Kiinaan", sanoi valtiovarainministeriön ylijohtaja Anne Brunila, joka johtaa pääministerin ohjausryhmän selvitystä.

Valtuuskuntien jäsenet olivat myös melko yksimielisiä siitä, että suomalaisinvestoinnit Kiinaan eivät suoraan tarkoita työpaikkojen menetystä kotimaassa. Sen sijaan menestys Kiinassa voi lisätä yrityksen työpaikkoja Suomessa.

SAK:n Ihalainen huomautti, että Kiinassa yrityksiä auttaa voittoihin työntekijöiden oikeuksien polkeminen.

"Työntekijöiden asiat eivät ole kunnossa. Se on todettava. Käsitykseni mukaan suomalaiset firmat kuitenkin ovat hoitaneet asiansa monia muita paremmin." Joka tapauksessa Kiina muuttaa maailmantaloutta ja se vaatii muutoksia myös Suomelta, Kiinan-vierailijat sanoivat.

Palkkakilpailussa Suomella ei ole mahdollisuuksia, sillä Kiinassa tehtaisiin saa työntekijöitä 50 euron kuukausipalkalla.

"Suomi pärjää, jos se panostaa koulutukseen, tutkimukseen, tuotekehitykseen sekä uutena alueena markkinointiin ja tuotteistamiseen", sanoi Akavan puheenjohtaja Risto Piekka.

Valtuuskuntien jäsenet korostivat, että talouden globalisaatiossa haasteita Suomelle ei luo pelkästään Kiina, vaan myös esimerkiksi Intia, Venäjä ja EU:n uudet itäiset jäsenmaat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää