Kotimaa

Puhelinkuuntelusta valtaosa ei hyödytä rikoksen tutkintaa

Tutkinnan johtajat: Merkitys on silti ratkaiseva

Tilaajille

Suurin osa poliisin salakuuntelemista puheluista ei hyödytä sen rikoksen tutkintaa, jota varten poliisi on saanut käräjäoikeudelta kuunteluluvan.

Noin 84 prosenttia puheluista on tällaista poliisin kannalta merkityksetöntä keskustelua, jonka sisältö ei käsittele mitään rikosta ja josta ei muutenkaan saa näyttöä tai todistetta. Ryhmään tosin kuuluvat myös soittoyritykset, joihin ei ole vastattu.

Puhelinkuuntelu on silti edelleen tehokas keino paljastaa rikoksia. Sen teho ei ole juuri heikentynyt, vaikka vastapuoli osaakin jo käyttää muun muassa koodikieltä ja vaihtaa nopeaan tahtiin puhelimiaan ja liittymiään.

Noin joka kymmenes puhelu on sellainen, että siitä saadaan näyttöä tutkittavana olevaan rikokseen. Kolme prosenttia on puolestaan sellaisia, että niissä on käsitelty lisäksi jotakin toista rikosta.

Lopuissa saattaa tulla esiin vähäisempiä rikoksia, joihin ei kuuntelulupaa olisi saatu tai ne ovat kuuntelukiellon alaisia. Esimerkiksi keskusteluja oikeusavustajan tai papin kanssa poliisi ei saa kuunnella.

Luvut käyvät ilmi poliisin telekuuntelun seurantatutkimuksesta, joka julkaistiin keskiviikkona Poliisiammattikorkeakoulussa.

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapelit Ilmari Viro ja Timo Virtanen keräsivät tilastotietoa kaikista puheluista, joita poliisi kuunteli puolen vuoden ajan viime vuoden maaliskuusta syyskuuhun.

Niitä tuli melkoinen määrä, yli 75000 kappaletta. Siitä voi päätellä myös , että poliisi kuuntelee vuosittain ehkä noin 150000 puhelua.

Aineistoon kertyi 185 liittymää, jotka olivat vajaan sadan hengen käytössä. Puolet oli ns. prepaid-liittymiä, joita ostaessa ei tarvitse antaa henkilötietoja.

Lisäksi Viro ja Virtanen tekivät kyselyn usealle kymmenelle tutkinnanjohtajalle. Tuloksista selviää monenlaista kiinnostavaa tietoa.

Noin kolme neljäsosaa puhelinkuunteluista liittyy törkeisiin huumerikoksiin. Henkirikoksiin liittyy runsas kymmenen prosenttia. Muita nimikkeitä olivat muun muassa törkeä kiristys, ammattimainen kätkemisrikos ja törkeä tuhotyö.

Entä mistä sitten saadaan epäily, joka johtaa puhelimen kuunteluun?

Vastausten perusteella lähes puolet lähti liikkeelle erilaisilta vinkkimiehiltä saaduista tiedoista, joihin haettiin usein vahvistusta poliisin omalla tarkkailulla ja valvonnalla. Myös toisen rikoksen tutkinta tai sen vuoksi jo aloitettu kuuntelu paljasti uusia rikoksia.

Puhelinkuuntelun tehokkuudesta kertoo kysymys, olisiko muilla, lievemmillä keinoilla päästy vastaavaan tulokseen. Ei olisi, vastasi yli 90 prosenttia tutkinnanjohtajista. Tärkeä tai ratkaiseva kuuntelu oli yli puolessa tapauksista.

Suurin syy puhelunkuuntelun aloittamiseen on se, että poliisi haluaa selvittää rikollisen toiminnan koko laajuuden ja osalliset.

Jukka Harju

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää