Kotimaa    |   KUNNALLISVAALIT

Waltteri-bussi keräsi äänestäjiä ja kiitosta Vaasassa

Kunnallis- vaalien ennakko- äänestys alkoi

Tilaajille

VAASA. "Ääniharava Waltteri" lunasti Vaasassa odotukset heti kunnallisvaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä.

Äänestäjät ottivat kiertävän äänestyspaikkansa hyvin vastaan. Moni kiitteli Waltteri-bussia parhaaksi asiaksi, mitä Vaasan kaupunki on viime aikoina tehnyt. Waltterin oville muodostui heti aamusta muutaman ihmisen jono.

Waltteri oli toki valmiina. Ensimmäisen äänestyspäivän jännitys sai vaalivirkailijat matkaan aamukahdeksalta. Lähetekirjeet ilman äänestyslipuketta äänestäviä varten meinasivat tosin unohtua.

"Onko vara-manut mukana", Marianne Andtsjö huolehti. "Yhdet löytyvät, jos joku äänestäjä sattuisi suurennuslaseja tarvitsemaan," toinen vaalivirkailija Anne Karikoski vastasi.

Tietotekniikkaa oli testattu. Yhteys keskusvaalilautakuntaan toimi kahdelta tietokoneelta. Äänestäjien manuaalinenkin kirjaaminen oli harjoiteltu siltä varalta, että gsm-yhteys tai sähkön saanti katkeaisivat.

Vanhasta kirjastoautosta kunnostetussa Waltterissa on kaksi äänestyskoppia ja kaksi vaalivirkailijaa. Bussin kuljettaja Vesa

Pouttu sai toimittaa vaaliavustajan virkaa.

Vaalibussin reitti on suunniteltu ihmisten asiointimatkoille. Waltteri kiertää kaupunginosia, joista posti on lopetettu. Myös väestön ikärakennetta on tutkittu aikatauluja laadittaessa.

Sundomiin, Vaasan ruotsinkielisimpään ja maaseutumaisimpaan osaan, Waltteri kurvasi aamuvarhaisella. Odotetusti äänestäjäjoukko oli varttunutta väkeä, joka halusi hoitaa kansalaisvelvollisuutensa heti, kun se oli mahdollista. Miltei jokainen oli yhdistänyt äänestämisen ja kauppareissun.

"Tämä on juuri sitä, mitä olen toivonut. Minusta on vastenmielistä mennä vaalihuoneistoon, jossa istuu pitkä rivi ihmisiä keskenään keskustelemassa. Hämäännyn virkailijoiden naurunpurskahduksista. Vaalihuoneistossa pitäisi olla hiljaista", nimettömänä pysytellyt nainen tilitti.

Ensimmäistä kertaa ennakkoäänestykseen turvautui Mats Svevar, joka kertoi tavallisesti äänestäneensä vaalipäivänä. Nyt Waltteri sattui sopivasti matkan varrelle.

Britta Keskitalo päätti yhdistää jumpan ja äänestyksen. MS-tautia sairastava Keskitalo ei selvinnyt avustuksellakaan Waltterin portaista. Vaalivirkailijan tehtäväksi jäi järjestää mahdollisuus äänestää ulkona niin, ettei vaalisalaisuus vaarantunut.

"Waltteri on kelpo vaihtoehto. Kaupungin tiedotuslehdessä esiteltiin kaikki ehdokkaat, nimi ja numero olivat tiedossa," Keskitalo summasi.

Karamellitarjoilu ja kaikki, Timo Leppäkorpi ihasteli. Sanomalehti oli välittänyt hänelle tiedon kotinurkille tulevasta Waltterista, kun kaupungin tiedotuslehti jäi tulematta.

Ennakkoäänestys paljasti, ettei Posti ollut jakanut kaupungin tiedotuslehteä niihin talouksiin, joiden luukussa luki "Ei mainoksia". Lehdessä ovat kaikki ehdokaslistat.

Vaasan kaupungin tiedotustoimisto lupaa postittaa lehden erikseen niille jakelun ulkopuolelle jääneille, jotka ilmoittavat osoitteensa tiedotustoimistoon.

Tekniikka petti vähän Waltterissakin. Parin tunnin äänestysten jälkeen bussista menivät sähköt. Pouttu kytki aggregaatin päälle, ja tietokoneet saatiin käyntiin.

Muutama äänestäjä ehdittiin kirjata käsipelillä, ennen kuin vika selvisi. Sähkökatkoksen syy oli palanut sulake.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää