Kotimaa    |   ITSENÄISYYSPÄIVÄ

Pro Finlandia -mitali yhdelletoista taiteilijalle

Tilaajille

Yksitoista taiteilijaa saa Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin tunnustukseksi suomalaisen kulttuurin hyväksi tekemästään työstä. Palkituista viisi on naisia. Kirjallisuutta heistä edustaa kolme, kuvataiteita kolme, teatteria kaksi, elokuvaa, tanssia ja musiikkia kutakin yksi.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on myöntänyt kymmenen Pro Finlandia -mitalia sekä vuonna 2000 että 2001, seitsemän vuonna 2002 ja kaksitoista vuonna 2003.

Kari Aronpuro, 64, aloitti uransa kirjailijana dadaistisilla kokeiluilla ja kollaaseilla esimerkiksi runokokoelmassa Peltiset enkelit ja romaanissa Aperitiff - avoin kaupunki. Poliittiset näkemykset nousivat pintaan 1970-luvulla esimerkiksi proosarunokokoelmassa Galleria - henkilökuvia Tampereen historiasta.

Sittemmin Aronpuro on palannut tutkimaan kieltä ja merkityksiä esimerkiksi kokoelmissa Merkillistä menoa, Kirjaimet tulevat, Rihmasto - uutta iloista kirjoitusta ja Tasanko 967.

Hänen uusinta tuotantoaan ovat kokoelmat Pomo:n lumo, Paon viivoja ja Mikä tahansa. Aronpuro on saanut muun muassa J. H. Erkon palkinnon 1964, valtion kirjallisuuspalkinnon 1982 ja 1992, Runeberg-palkinnon 1987, Eeva Liisa Manner -palkinnon 2000 ja Väinö Linna -palkinnon 2003.

Hannele Eskola, 55, tunnetaan kirjailijanimellä Hannele Huovi. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu lasten- ja satukirjoja, aikuisten runoja ja novelleja, oppikirjoja, radiokuunnelmia, elokuva- ja teatterikäsikirjoituksia, käännöksiä, lehtiartikkeleita ja yli 400 lastenohjelmaa radioon ja televisioon.

Huovin saturomaani Vladimirin kirja soveltaa omaperäisesti varsinkin karjalaisia ja venäläisiä kansansatuja.

Huovi on saanut mm. Gummeruksen Kaarlenpäivän palkinnon 1981, valtion kirjallisuuspalkinnon 1985 ja 1989, Arvid Lydecken -palkinnon 1996, Topelius-palkinnon 2002 ja Suomen Kulttuurirahaston palkinnon 2003.

Mauno Järvelä, 55, on monipuolinen musiikin ammattilainen, joka on kunnostautunut pelimanniviulismin levittäjänä ja kehittäjänä. Hänen keksintönsä on kansanmusiikkiin perustuva niin kutsuttu "sisukimenetelmä", jonka avulla on koulutettu lahjakkaita muusikoita.

Järvelä on toiminut 1970-luvulta lähtien musiikkipedagogina Keski-Pohjanmaalla. Hän on ollut mukana useissa kansanmusiikin maineikkaissa yhtyeissä kuten Kankaan pelimannit, Järvelän pelimannit ja JPP. Lisäksi hän on soittanut useissa kamarimusiikkiyhtyeissä.

Järvelä on tehnyt kansanmusiikkilevytyksiä sekä nuotintanut ja taltioinut muun muassa kaustislaisen mestaripelimannin Konsta Jylhän musiikkia.

Järvelä on saanut lastenkulttuurin valtionpalkinnon 1986, Cygnaeus-palkinnon 1996, valtion kolmivuotisen taiteilija-apurahan 2000 ja Keski-Pohjanmaan liiton kulttuuripalkinnon 2000.

Kristin Olsoni, 67, on vuodesta 1994 lähtien toiminut miehensä Martin Kurténin kanssa perustamansa Klockrike-teatterin taiteellisena johtajana. He ovat painottaneet sen toiminnassa erityisesti näyttelijätyön merkitystä.

Aiemmin Olsoni on toiminut Turun ruotsalaisen teatterin ja Helsingin ruotsalaisen teatterin ohjaajana sekä Vaasan ruotsalaisen teatterin johtajana ja ruotsinkielisen teatterikorkeakoulun rehtorina.

Olsoni on saanut valtion 15-vuotisen taiteilija-apurahan 1988, suuren Harry Martinson -palkinnon 1992, suomalais-ruotsalaisen kulttuurisäätiön palkinnon 1992 ja Hugo Bergroth -palkinnon 2003.

Esko Roine, 60, tunnetaan taitavana ja monipuolisena koomikkona. Tamperelaisen teatterisuvun vesa aloitti oman uransa Oulun kaupunginteatterissa.

Tampereen työväenteatterissa hän näytteli 1960-luvun lopulla ja Kansallisteatterissa 1970-luvulla kunnes palasi Tampereen teatterin hallintojohtajaksi ja vuodesta 1988 Tampereen teatterin toimitusjohtajaksi.

Roineen muistettuja näyttämörooleja ovat muun muassa Arlechino (Kahden herran palvelija), Kalle (Isoheikkilä), majuri (Totin perhe), Semjon Semjonovitsh (Eläköön itsemurhaaja), Fred (Kummittelijoita) ja Viljanen (Munaako ministeri).

Lisäksi Roine on esiintynyt myös lukuisissa kotimaisissa elokuvissa, tv-näytelmissä ja televisiosarjoissa.

Kari Sohlberg, 64, on saanut tänä vuonna ensimmäistä kertaa jaetun elokuvataiteen Finlandia-palkinnon kuvauksestaan elokuvissa Koirankynnen leikkaaja ja Keisarikunta. Palkintoraadin mukaan "Sohlberg osoittaa kahden hyvin erilaisen elokuvan kuvaajana verratonta työvälineen hallintaa".

Sohlberg on kuvannut kymmeniä elokuvia, muun muassa Punahilkka, Maa on syntinen laulu, Suuri illusioni, Pohjanmaa, Ihmiselon ihanuus ja kurjuus, Kivenpyörittäjän kylä, Haaveiden kehä sekä Poika ja ilves.

Sohlberg on saanut urallaan kuusi Jussi-patsasta.

Marjatta Tapiola, 53, hahmottelee maalauksensa voimakkaan ekspressiivisesti ja kuvaa niissä ympäröivää todellisuutta kriittisesti. Hänen aihepiiriään ovat olleet kallot, eläimet, raadot, kuolema ja ihmishahmot. Maalausten ahdistavuus ja kuolemanläheisyys ovat viime vuosina vaihtuneet vapautuneeseen, sensuelliin nautinnollisuuteen.

Maalauksista välittyy usein naisnäkökulma, joka on humoristinen ja ironinen. Tapiolan teoksille yhteistä on intuitiivisuus ja tunteiden voimakas tulkitseminen. Tapiola on saanut dukaattipalkinnon 1980, kritiikin kannukset 1981 ja Suomen Kulttuurirahaston palkinnon 2004.

Heikki Turunen, 59, on maaseudun murroksen väkevä kuvaaja, jonka naturalismia värittävät ryöpsähtelevä kerronta, murre ja rehevä huumori. Turusen tunnetuimpia romaaneja ovat Simpauttaja, Joensuun Elli, Kivenpyörittäjän kylä ja Hupeli.

Viime vuosina hän on julkaissut teokset Kaikkitietävä tasavalta, Jumalan piika ja Orpopojan valssi.

Turunen on saanut J. H. Erkon palkinnon 1973, valtion kirjallisuuspalkinnon 1976, Karjala-palkinnon 1995 ja WSOY:n kirjallisuussäätiön palkinnon 1999.

Riitta Vainio, 68, on modernin tanssin uranuurtaja. Yhdysvalloissa opiskeltuaan hän perusti 1961 Helsinkiin modernin tanssin koulun ja myöhemmin modernin tanssitaiteen opiston. Vainio on toiminut myös Sibelius-akatemian musiikkiliikunnan lehtorina.

Viime vuodet hän on toiminut pääasiassa terapeuttina ja opettajana. 1960-luvulta lähtien Vainiolla on ollut oma tanssiryhmä sekä useita esiintyviä kokoonpanoja.

Vainion sooloteoksia ovat muun muassa Kotka ja Minä kuljin sekä ryhmätansseja Hummerit ja Hummarit, Yks' toiseen potenssiin, Viitta ja Sepät. Vainio on saanut Tanssitaiteilijain liiton kultaisen ansiomerkin 1989 ja tanssitaiteen valtionpalkinnon 1991.

Marjatta Weckström, 72, on tehnyt veistoksensa pääasiassa kipsistä, poltetusta savesta ja betonista. Niiden vaikutelma on silti keveä ja plastillinen.

Kuvanveistäjä Weckströmin julkisia teoksia ovat muun muassa Vuodenajat Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa, Credo Kulosaaren seurakuntakodissa, Liekehtivä Fenix Meilahden yhteiskoulussa sekä Maan laulu opetushallituksen virastotalossa Helsingissä.

Luontoon liittyvien aistihavaintojen on mainittu innoittaneen Weckströmin veistoksia.

Henry Wuorila-Stenberg, 55, poikkesi 1970-luvulla realistisesta valtavirrasta maalaustensa kolorismin ja tunnelatauksen vuoksi.

Hän on omaksunut vaikutteita aasialaisesta kuvakielestä ja liittänyt ne länsimäisen abstraktin maalaustaiteen traditioon värikylläisiksi mielenmaisemiksi. Hänen uusimmat teoksensa keskittyvät yhteiskunnallisiin teemoihin.

Kahtiajakautuminen, hyvinvointiyhteiskunnan arvokeskustelu ja syrjäytyneiden asema ovat hänen maalaustensa kommenttien kohteena. Intensiivisyydessään maalaukset tuntuvat omakohtaisilta ja koetuilta.

Wuorila-Stenberg on saanut Suomi-palkinnon 1996 ja World Cultural Councilin kunniakirjan 2003.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää