Kotimaa

Venäläistutkija neuvoo olemaan dramatisoimatta

EU:n luotava yhteinen Venäjän- politiikka, Arkadi Moshes sanoo

Tilaajille

Ulkopoliittisen instituutin erikoistutkija, kansainvälisten suhteiden historiasta väitellyt venäläinen Arkadi Moshes katsoo, että Sergei Jastrzhembskin näkemys Venäjään nihkeästi suhtautuvasta "blokista" EU:ssa on liioiteltu.

"Blokki on liian vahva sana", hän sanoo.

Jos uusien jäsenmaiden muodostama blokintapainen olisikin, Moshes ei pidä Suomea sen osana.

Miksi Jastrzhembski sitten sanoi Suomen kuuluvan sellaiseen, Moshes ei halua ryhtyä arvailemaan. Hän epäilee mahdolliseksi syyksi viisumikysymystä, joka on hiertänyt Suomen ja Venäjän välejä viime vuosina.

Jastrzhembskin kannanottoa ei missään nimessä kannata dramatisoida liikaa , tutkija korostaa.

Lausunnot ovat hänen mielestään symbolisia tälle ajalle.

"EU:n ja Venäjän suhteet ovat huonontumassa. Ongelma myönnetään virallisella huipputasolla", Moshes toteaa.

Ensimmäinen asia, joka EU:n pitäisi tehdä asian eteen, on Moshesin mukaan yhtenäisen Venäjän-politiikan löytäminen.

"Se ei välttämättä olisi tehokkain mahdollinen politiikka, eikä sille ehkä saataisi kaikilta täyttä kannatusta, mutta sen pitäisi olla yhteinen", hän sanoo.

Tällä hetkellä EU:ssa osataan hänen mukaansa antaa vain selityksiä siitä, miksi Venäjän-suhteita on niin vaikeaa hoitaa, mutta ei näkemystä siitä, mihin suuntaan halutaan edetä.

"Mitä Venäjän kanssa tehdään. Siihen tarvitaan vastauksia liike-elämältä, intellektuelleilta, opiskelijoilta - tavallisilta turisteilta", hän sanoo.

Moshesin mukaan EU:n on luotava visio demokraattisesta ja integroitumiskykyisestä Venäjästä; siitä, mitä Venäjän kehitys EU:n mielestä parhaimmillaan voisi olla, vaikka sen toteutuminen ei häämöttäisikään välittömästi.

"EU hyötyisi Venäjän kehityksestä valtavasti", Moshes huomauttaa.

"Tarvitaan enemmän venäläisiä opiskelijoita Eurooppaan, vähemmän ongelmia venäläisille opiskelijoille Euroopassa. Tarvitaan myös muutoksia infrastruktuuriin. On absurdia, että junamatka Helsingistä Pietariin kestää viisi ja puoli tuntia", Moshes luettelee esimerkkejä. Hän toteaa, että tarvitaan muutakin kuin käytännön toimia.

"Pragmaattisuus ei riitä. Se ei auta luomaan vakaata, luotettavaa ja ystävällistä naapuria." Jotta integraation suuntaan päästäisiin, EU:n pitäisi näyttää, että se välittää tavallisista venäläisistä, Moshes huomauttaa. Pitäisi päästä eroon ajatuksesta, että EU on "me" ja Venäjä "toiset".

"Pelkään, että EU ei ole vielä valmis tähän", Moshes sanoo.

Tässä yhteydessä hän palaa Suomen ja Venäjän väliseen viisumikiistaan.

Suomessa luotu kuva kiistasta on hänen mielestään vääristynyt. Annetaan ymmärtää, että kyse olisi rajavalvonnan heikentymisestä. Moshesin mukaan kyse on passintarkastusten siirtämisestä konsulaateista rajoille.

"Suomen argumentit, joilla se puolustaa viisumipakkoa, ovat teknisiä. Venäläisestä näkökulmasta katsoen näyttää epäilyttävältä, onko Suomella tahtoa ratkaista asiaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää