Kotimaa

Anjalankoskelaiset hurahtivat Lappiin

Ompelutarvikeliike siirrettiin Anjalankoskelta Posiolle

Tilaajille

POSIO. "Murteen kanssa on vielä hankaluuksia. Posiolainen mies tuli ovesta ja sanoi, että tämä hurraus ei kulje. Onneksi sit ymmärsin, kun hän näytti takkiaan. Rikkoutuneen vetoketjun tilalle etsittiin uusi", nauraa kauppias Marja-Leena Mattila, 55.

Hän siirsi ompelutarvikeliikkeensä Anjalankoskelta Posiolle toissa kesänä. Mukana muuttokuormassa rekalla tuli koko omaisuus, entisen liikkeen tavaravarasto ja puoliso Tapani Marttila, 54.

"Lähetimme seitsemään Lapin kuntaan tiedot itsestämme, ja kerroimme, että haluamme muuttaa Lappiin. Posion yritysasiamies otti yhteyttä toisena", Tapani kertoo.

"Naapurit ja sukulaiset pitivät meitä hulluina, mutta kertaakaan ei ole kaduttanut. Nyt asumme omakotitalossa Posiojärven rannassa. Palvelut ovat lähellä", Tapani Marttila esittelee uutta elämää.

Ratkaiseva käänne oli kesällä 2002 vietetty mökkiloma Posion Jumiskolla.

"Lapin luonnon hiljaisuudessa pohdimme, voisiko tänne muuttaa pysyvästi.

Asuimme kerrostalon kolmannessa kerroksessa paperitehdasta vastapäätä. Kesäkuumalla oli nukkuessa pidettävä makuuhuoneen ikkunaa auki. Heräsin aina kolmen aikaan aamulla, kun jakeluauto peruutti viereisen marketin pihaan", Tapani kertoo.

Nyt ei kuulu kuin kesäinen aaltojen liplatus ja linnunlaulu. Marja-Leenakin on oppinut kalastamaan.

Tapani Marttila oli ennen Posiolle muuttoa pitkään osastonhoitajana rauta- ja maatalouskaupassa. Nyt työ käyttää ompelutarvikeliikkeessä, jossa on kankaita ja lankoja. Myös housunlahkeita lyhennetään, ja ommellaan vetoketjuja ja jakkuja.

Asiakkaita tuntuu riittävän, sillä viimeinen ompelutarvikeliike lopetti Posiolla viisi vuotta sitten.

Marja-Leena Mattila on työskennellyt käsityöalalla 40 vuotta, joista 12 vuotta hän neuloi, eli posiolaisittain kutoi, käsin ja koneella. Anjalankoskella lanka venyy, mutta Posiolla sinkuu.

Marja-Leena ja Tapani vuokrasivat mökin Anjalankoskella asuvalta tuttavaperheeltä. He aikovat muuttaa eläkepäiviksi Posiolle. Mökkiin on tekeillä perusteellinen remontti.

"Posiolla asuu kaksi muutakin kymenlaaksolaista pariskuntaa. He ovat muuttaneet tänne keski-iässä, eivätkä heidän lapsensa ole tulleet mukana. " "Marja-Leenan tytöntyttö, yhdeksänvuotias Emma, asui viime kesänä seitsemän viikkoa kanssamme, kunnes palasi äidin kehotuksesta kotiin Kouvolaan", Tapani Marttila sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää