Kotimaa

Indonesiaan neuvotellaan rauhaa Ahtisaaren johdolla Suomessa

Hallituksen ja kapinallisten edustajat tapaavat Helsingissä loppuviikosta

Tilaajille

helsinki/tukholma. Helsingissä on määrä käydä ensi viikon lopulla rauhanneuvotteluja Indonesian hallituksen ja Acehin maakunnan itsenäisyystaistelijoiden välillä.

Neuvottelut pidetään Suomessa, koska presidentti Martti Ahtisaari on jo jonkin aikaa toiminut välittäjänä Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen välillä. Sovitteluprosessi on alkanut ennen Aasian hirmumyrskyä.

Ahtisaaren toimisto Crisis Management Initiative (CMI) vahvisti tiedon sunnuntaina lyhyellä tiedotteella. Niukkaa tiedotuslinjaa perusteltiin tapaamisen arkaluonteisuudella ja myönteisen keskusteluilmapiirin luomisella.

Uutistoimisto AP:n mukaan neuvottelut käytäisiin torstaina. Johtaja Kristiina Rinkineva Ahtisaaren toimistosta ei halua vahvistaa neuvottelupäivää. Neuvottelutilakin on hänen mukaansa vielä valitsematta.

Ahtisaari sanoi HS:lle illalla, että osapuolet ovat ilmoittaneet tulevansa neuvotteluihin. Muuten hän oli haluton kommentoimaan asiaa.

"Palataan asiaan sitten kun tulee aika puhua tästä." Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomen hallitus tukee Ahtisaaren pyrkimyksiä ja toivoo niiden tuottavan tuloksia nopeasti.

Kapinallisten johdolle vahvistus neuvotteluista tuli illansuussa.

"Olemme juuri saaneet vahvistuksen, että on neuvotteluita Suomessa. En spekuloi, mistä keskustellaan, milloin tapaaminen on ja missä se pidetään", sanoi Acehin maakunnan kapinallisten GAM:n "hallituksen" tiedottaja Bakhtiar Abdullah sunnuntai-iltana.

Kapinallisten ylin johto asuu Ruotsissa Suur-Tukholman alueella.

Aiemmin sunnuntaina kapinallishallituksen pääministeriksi kutsuttu Malik Mahmud kertoi, että heihin ei ollut otettu yhteyttä neuvotteluista. Hän väitti saaneensa kuulla toimittajilta ja viestimistä, että Suomeen suunnitellaan tällä viikolla neuvotteluita.

Jo ennen virallista kutsuakin Mahmud kertoi kapinallisten haluavan tulla neuvotteluihin Indonesian hallituksen kanssa. "Totta kai toivotamme tapaamisen tervetulleeksi", hän sanoi.

Tärkeimpänä neuvoteltavana asiana Mahmud piti sitä, miten Aasian katastrofissa kärsineitä acehilaisia voidaan auttaa. Hän sanoi kapinallisten jo aiemmin esittäneen julkilausuman, jossa vaadittiin neuvottelemaan, kuinka saataisiin pitävä tulitauko ja kuinka avustustoimet Acehissa voitaisiin hoitaa mahdollisimman hyvin.

"Yhteytemme Indonesiaan katkesi lähes kaksi vuotta sitten. Uskon, että tämä on mahdollisuus yhteyden uuteen luomiseen", Mahmud sanoi.

Uutistoimistojen mukaan Indonesian armeijan päällikkö kenraali Endriartono Sutarto ilmoitti sunnuntaina, että armeija on lopettanut kapinallisten tulittamisen, jotta rauhanneuvottelut saataisiin uudelleen käyntiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää