Kotimaa

Ulkomaisten opiskelijoiden maksuja miettimään ehkä ministeriön työryhmä

Tilaajille

Opetusministeriössä saatetaan asettaa työryhmä pohtimaan ulkomaalaisten opiskelijoitten mahdollisia maksuja. Niitä voitaisiin periä lähinnä EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta.

Tosin ministeriössäkin ollaan vielä monta mieltä siitä, voidaanko tällainen työryhmä ylipäänsä panna pystyyn, koska hallitusohjelmassa siitä ei ole mainintaa.

Maksupolitiikan pohdintaa on vauhdittanut Euroopan unionin uusin koulutusohjelma Erasmus Mundus, jonka tarkoitus on lisätä eurooppalaisen koulutusalueen houkuttelevuutta ja edistää vuorovaikutusta kolmansien maiden kanssa.

Ohjelma perustuu maisteriohjelmiin, joihin sisältyy opintoja vähintään kahdessa eurooppalaisessa yliopistossa. Opiskelijoita pyritään värväämään tasapuolisesti ympäri maailmaa, mutta etenkin Aasiasta.

Viisivuotisen ohjelman arvioitu budjetti on 230 miljoonaa euroa.

Ohjelmaan osallistuvat "maailmankansalaiset" saavat komissiolta melko suuria, 1600 euron stipendejä, joista osa olisi tarkoitus käyttää esimerkiksi vieraskielisen opetuksen maksuihin.

Suomessa tutkintoon johtavasta korkeakoulutuksesta ei kuitenkaan ole mahdollista periä maksuja, mikä on jo aiheuttanut tulkintavaikeuksia ja -erimielisyyksiä.

Suomesta Erasmus Mundus -ohjelmaan osallistuvat jo Joensuun ja Tampereen yliopistot.

Joensuussa ohjelmassa aloittaneet Euroopan ulkopuoliset opiskelijat ovat muun muassa Kiinasta, Thaimaasta, Venezuelasta, Indonesiasta, Nicaraguasta ja Marokosta.

Opetusministeri Tuula Haatainen (sd) muistutti toimittajatapaamisessa maanantaina, ettei nykyisen hallituksen aikana ole tarkoitus muuttaa Suomen omaksumaa yleistä maksuttomuuspolitiikkaa.

Esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa on vireillä uudistuksia periä Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta opintomaksuja.

Jo aiemmin Haatainen on kuitenkin kertonut, että Erasmus Mundus -ohjelman maksukäytännöt on tarkoitus selvittää nopealla aikataululla ilman lainsäädäntötoimia.

Yliopistojohdon tapaamisessa syksyllä Kuopiossa Haatainen totesi, että laajempi maksujen huolellinen tarkastelu olisi syytä aloittaa hyvissä ajoin, mikäli "tarvittavat poliittiset linjaukset halutaan seuraavan hallituksen ohjelmaan".

Samanaikaisesti tulisi Haataisen mukaan selvittää keinot, joilla ulkomaisten opiskelijoitten apurahamahdollisuuksia laajennettaisiin ja kehitysmaista tulevien opiskelijoiden erityistarpeet huomioitaisiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää