Kotimaa

Lasten ruoka-allergiat tutkintaan Etelä-Karjalassa

Lasten iho- ja vatsaoireet eivät usein ole ruokaperäisiä

Tilaajille

LAPPEENRANTA. Lasten ruuasta johtuvaa oireilua on ryhdytty tutkimaan Etelä-Karjalassa ruoka-allergioiden ja -yliherkkyyksien syiden ja yleisyyden selvittämiseksi. Huomattava määrä lapsia noudattaa nykyään erikoisruokavaliota.

Oulun yliopiston kansanterveystieteen ja yleislääketieteen laitoksen tutkimus neuvolaikäisistä lapsista selvittää varhaislapsuuden ravintotekijöiden yhteyttä allergioihin.

Lääketieteen lisensiaatti Kaisa Pyrhösen tekemässä tutkimuksessa selvitetään myös elinympäristön, kotieläinaltistumisen ja perhetaustan vaikutusta oireiluun, jonka epäillään johtuvan ruuasta.

Kela korvaa nykyisin maitoallergikkojen erityisvalmisteet alle kaksivuotiaille ja maksaa moniallergisille sairaan lapsen hoitotukea. Allergiat kuormittavat terveydenhuoltoa, ja kouluille ja päiväkodeille aiheutuu runsaasti kustannuksia useiden erilaisten erikoisruokavalioiden valmistamisesta.

Professori Matti Hannuksela Allergiatietokeskuksesta sanoo, että joillekin perheille ruoka-allergiasta on tullut uskonto, jota mikään mahti ei kumoa eikä laajoihin altistuskokeisiin ole mahdollisuuksia.

"Kansainvälisten tutkimusten perusteella voidaan olettaa, että mielestään ruoka-aineista oireita saaneista vain joka kymmenes on todellisuudessa allerginen. Meidän tulisi löytää luotettavasti ruoka-aineallergikot, ettei heitä leimattaisi luulotautisiksi", hän kuvaa.

Allergioiden asiantuntija, dosentti Minna Kaila Tampereen yliopistosta pitää diagnostiikkaa vaikeana, sillä lapsi syö kasvaessaan monia uusia ruoka-aineita. Toteamiseen tarvitaan välttämisruokavalio ja oirepäiväkirjan pito neuvolan ohjeiden mukaan.

Ruokayliherkkyydet ennakoivat Kaisa Pyrhösen mukaan usein muita allergisia sairauksia, joita on arvioitu olevan jopa 30 prosentilla lapsista. Niiden yleistymisen kansantaudeiksi on epäilty johtuvan elintason parantumisesta ja kaupungistumisesta.

Runsaan vuoden kestävässä tutkimuksessa kerätään lastenneuvolaverkoston kautta tietoa allergioiden esiintyvyydestä. Mukana on kaikkiaan 6200 lasta, jotka ovat syntyneet 1.4.2001 ja 31.3.2006 välisenä aikana. Ennen vuotuista neuvolakäyntiä vanhemmat saavat kyselylomakkeen ja heitä haastatellaan. Lisäksi käytetään terveydenhuollon toimipisteiden allergiatutkimustietoja. Seurantatutkimus jatkuu viiden vuoden kuluttua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää