Kotimaa    |   VALLAN LIIKKEET

Joko Suomi joutui antautumaan?

Tilaajille

Tilannetiedotuksia rintamalta: "Kaksi varuskuntaa poistuu kartalta." "Kotka Rankki vaikenee." "Tuusula sai siipeensä, mutta selviytyy." "Etelä-Savon kansanedustajat surivat." "Helsinki ei jää suojattomaksi." Ei sentään. Edelliset ovat puolustusvoimien säästötoimista kertovien uutisten otsikoita viime keskiviikolta.

Puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskealakin luki uutisissa säästölistaa kuin ylivoimaisen vihollisen sanelemia välirauhan ehtoja. Eivätkä uhraukset tähän lopu: lopullisessa rauhansopimuksessa menetetään vielä pari varuskuntaa lisää. Onneksi Hanko ja Porkkalanniemi sentään säästyivät tällä kertaa.

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen päätöksen uutisoinnin kattavuus osoitti, että jokainen tiedotusväline kykenee milloin tahansa marssittamaan eturintamaan joukkueellisen jääkäreitä, tk-kuvaajia ja reservin kersantteja tai ainakin henkisiä kersantteja, jos isänmaan etu niin vaatii. Ja nyt vaati.

Uhrejahan tuli kerralla monta sataa, ja niistä suurin osa siviilejä. Taloudelliset menetyksetkin nousivat heti miljooniin.

Joko ne jyrää meitin, nuo valtiovarainministeri Antti Kalliomäen johtamat inhat raakalaisjoukot, jotka vain etäisesti muistuttavat ihmisiä?

Vakavasti puhuen: työpaikan menetys on aina vähintään henkilökohtainen katastrofi. Sillä ei ole mitään syytä ilkkua. Mikkelin kokoisella paikkakunnalla menetys sitä paitsi näkyy pitkään.

Samaan aikaan suomalaisfirmat kuitenkin antavat kenkää sadoille työntekijöille jatkuvasti, eikä sen vuoksi sentään julisteta kansallista hätätilaa.

Osa teksteistä oli tietenkin vain kielellistä ilottelua. Hurmeinen kielenkäyttö sopii kieltämättä paremmin armeijan tekemisiin ja jääkiekkoselostuksiin kuin vaikkapa vihreiden puoluekokoukseen: "Osmo Soininvaara julisti sodan yksityisautoilua vastaan!" "Irina Krohn lupaa taistella tasa-arvon puolesta viimeiseen mieheen!" Jokin maanpuolustustiedotuksessa on kuitenkin vuosikymmenien saatossa muuttunut. Vielä viime sotien aikaan rintamatapahtumia kaunisteltiin, jotta maanpuolustushenki pysyisi korkealla. Viime keskiviikkoinen ruikutus olisi romahduttanut kotirintaman moraalin saman tien.

Onneksi myöhäisillan uutisissa puolustusministeri Kääriäinen sentään vakuutteli koko luottamusta herättävällä olemuksellaan, että Helsingin ilmapuolustuksesta ei ole luovuttu: "Sellainen pelko on sataprosenttisen turha." Itsenäisen Suomen armeija kävi kunniakkaan puolustustaistelun, mutta joutui antamaan periksi vihollisen edessä ja luopumaan joistakin strategisesti vähemmän elintärkeistä asemistaan.

Onneksi kriisi on tältä erää ohi ja tappiot valtakunnan kokonaisedun kannalta sittenkin siedettävät. Alati valppaina mutta rauhallisina varaudumme seuraavaan offensiiviin.

Onko kotona varmuusvarasto kunnossa?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää