Kotimaa

Ay-liikkeen työllistämiskeinot vähissä

Vain Akavan Piekalta irtoaa konkreettisia ehdotuksia

Tilaajille

"Työllisyysaste on iso huolen aihe", murehtii SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

Sama huoli on muillakin palkansaajakeskusjärjestöjen johtajilla: Suomi taantuu, jos työllisyysaste ei nouse.

Siitä huolimatta ay-liikkeen todelliset työllistämiskeinot tuntuvat olevan vähissä.

Kun ay-pomoilta kysyy, miten etujärjestöt nostaisivat työllistämisastetta, on vastaus jo tutuksi tullutta sanahelinää.

Panostamalla kovaan osaamiseen sekä tutkimus- ja tuotekehitykseen, vastaa palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajien kuoro: duunareiden SAK:n Lauri Ihalainen, korkeasti koulutettujen Akavan Risto Piekka ja toimihenkilöiden STTK:n Mikko Mäenpää.

Kansa on jo vuosikausia sitten turrutettu työttömyysjargoniin. Siitä huolimatta ay-pomoista on vaikea saada irti selvää suomea, vaikka heiltä tivaamalla tivaa konkreettisia esityksiä siitä, miten Suomeen saadaan lisää työpaikkoja.

"Ei työpaikkoja ponkaista millään erityiskeinolla", Mikko Mäenpää huomauttaa.

Mäenpään mukaan Suomi saa työpaikkoja, jos sillä on tuotteita, jotka myyvät.

"Meidän pitää olla kilpailukykyisiä tuotteen osaamisessa, tekemisessä, markkinoinnissa ja myynnissä sekä tutkimus- ja tuotekehityksessä", hän sanoo.

Laadukkaisiin tuotteisiin ja palveluihin uskoo myös Lauri Ihalainen: "Meidän pitää osata fiksusti erikoistua, koska pieni maa ei voi olla hyvä kaikessa." Käväistäänpä vielä Itä-Pasilassa. Vaikka Akavan Piekkakin aloittaa osaamisjeesustelulla, on hänellä lisäksi esittää työllistämiskysymykseen heti "kolme keskeistä keinoa".

"Ansiotuloverotuksen alentamista pitää yhä jatkaa. Siten pidetään yllä kulutuskysyntää, joka luo työpaikkoja. Työnantajamaksuja pitää alentaa ja kotitalousvähennystä kehittää." Piekka muistuttaa, että rauhan ajan Suomessa eläneillä suurilla ikäluokilla on eläkkeelle siirtyessään enemmän omaisuutta kuin vanhemmilla ikäluokilla. Heillä on rahaa muun muassa hoivapalveluiden ostamiseen. "Tässä mielessä kotitalousvähennyksen laajentaminen on merkitsevää." Suomeen on myös syntymässä uusi perijöiden luokka, kun ainoat lapset perivät molemmat vanhempansa.

"Työpaikkoja on mahdollista saada nimenomaan palvelusektorille. Nyt meidän yksityinen palvelusektorimme on alikehittynyt", Piekka sanoo.

Paitsi kovaan osaamiseen Mäenpää ja Ihalainen panostaisivat myös työntekijöiden koulutukseen.

"Minusta on hienoa, että suomalaisessa ravintolassa on koulutettua henkilökuntaa, eikä kuten Yhdysvalloissa, jossa pienillä palkoilla osa-aikaisissa töissä on ihmisiä, jotka eivät osaa sitä hommaa ollenkaan", Mäenpää sanoo.

Hänestä aikuiskoulutus liittyy myös moraaliin. "Hyvään elinympäristöön, hyvinvointiin ja laatuun liittyy se, että kaikilla aloilla voi tähdätä ihmisen työn ja osaamisen kehittämiseen ja kunnioittamiseen." Jos siis koulutukseen panostetaan, työntekijät saavat aikaan kilpailukykyisiä, korkean tuottavuuden palveluita.

Poppakonstia ei ole meilläkään keksitty, myöntää Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö EK:lla olisi vanhoja tuttuja, joskin selkeitä esityksiään.

"Aloitetaan verotuksesta. Tehdään se sellaiseksi, että ihmisen kannattaa aina mennä töihin ennen kuin ottaa sosiaaliturvaa. Veroprogressiota on lievennettävä niin, että osaaminen, itsensä kouluttaminen ja kehittäminen kannattaa." Työmarkkinoilla pitäisi Fagernäsin mielestä voida joustaa - edes kriisitilanteissa.

"Se tarkoittaisi työaikojen ja muiden työehtojen yrityskohtaista joustavuutta. Tämä ei tarkoita minimipalkoista luopumista, paitsi lyhytaikaisesti työllistettävän ammattitaidottoman työväestön osalta." Koska hitsaajia joudutaan hakemaan Suomeen jo Kazakstanista saakka, pitää peruskoulun jälkeiseen syrjäytymiseen puuttua, Fagernäs sanoo.

"Ammattikoulutuksen arvostusta on nostettava. Sen ei pitäisi olla ongelma , koska ammattimiesten tulotasokin on ihan kohtuullinen. Aikuiskoulutusta pitää vahvistaa, eivätkä korkeakoulummekaan ole enää kärkipäässä", hän luettelee.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus vahvistaisi jälleen oppisopimuskoulutusta, konkreettista työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Yhden syypäänkin kaikki löytävät matalaan työllistymisasteeseen. Yritykset, jotka eivät ole tarpeeksi kasvuhakuisia, eivät investoi kotimaahan eivätkä jalosta ja markkinoi hyviä ideoitaan itse, vaan myyvät ne ulkomaille.

"Jos me emme saa kasvuhakuisia yrityksiä lisääntymään ja investoimaan, meille voi käydä köpelösti", Ihalainen ennustaa.

Samalla sylttytehtaalla ovat myös Fagernäs ja Järventaus.

Viisikko syyttää yrittäjyyden puutteesta yrityskielteistä ilmapiiriä sekä liikaa byrokratiaa.

Järventauksen mielestä yrittämisen riskejä olisi pienennettävä.

"Henkilökohtaista konkurssia on kohtuullistettava. Lisäksi yritysverouudistus jäi puolitiehen, yrittäminen ei ole tarpeeksi kannustavaa suhteessa palkkatyöhön", hän sanoo.

Viisikko vakuuttaa kuitenkin, ettei Suomi ole millään tavalla epätoivoisessa tilanteessa.

"Menestys on pitkälti kiinni meidän omista päätöksistämme", Järventaus sanoo.

Suomi ei menesty, jos EU ei menesty, huomauttavat Piekka ja Mäenpää. "EU:n kehittämisestä pitää tulla hanke, jolla koko Eurooppa vastaa globalisaatioon. EU uudelleen ylös ja ykkösasiaksi Suomen politiikassa. Ilman sitä tässä ei pärjätä", Mäenpää sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää