Kotimaa

Uuteen ulkomaalaislakiin vaaditaan jo muutoksia

Uvi: Työntekijän oleskelulupakäytäntö liian jäykkä

Tilaajille

Ulkomaalaisviraston (Uvi) mielestä vajaan vuoden voimassa ollut ulkomaalaislaki saattaa uhata ulkomaisen työvoiman saantia Suomeen.

Viraston johto esittikin taas torstaina, että ulkomaalaislakia pitäisi työntekijän oleskeluluvan osalta yksinkertaistaa, jos Suomi haluaa tulevaisuudessa kilpailla työvoimasta muun Euroopan ja Pohjois-Amerikan kanssa.

Työntekijän oleskelulupaa tarvitsevat Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevat työntekijät, ellei heidän tehtäväänsä ole ulkomaalaislaissa säädetty sellaiseksi, että siihen riittää helpommin saatava tavallinen oleskelulupa tai viisumi.

Nykyinen käytäntö on viraston mielestä hidas, vaikeaselkoinen ja kankea.

"Järjestelmä masentaa hakijoita ja saattaa lisätä pimeän työvoiman määrää", maahanmuuttoyksikön johtaja Heikki Taskinen sanoo.

Taustalla on myös huoli viraston maineesta, kun sitä syytetään hidastelusta.

Erityisen ongelmallisena Uvi pitää sitä, että ennen kuin se voi tehdä lopullisen päätöksen luvasta, pitää työvoimaviranomaisten antaa osapäätös luvan myöntämisen työvoimapoliittisista edellytyksistä.

Uvin mielestä lain säännökset ovat myös sekavia ja tulkinnanvaraisia. Lain mukaan työnteko on mahdollista tapauksesta riippuen joko viisumivapaasti, viisumilla, tavallisella oleskeluluvalla tai työntekijän oleskeluluvalla. Lupaa voi myös hakea useasta paikasta.

Taskisen mukaan tilannetta parantaisi, jos lupaa voisi hakea vain Suomen edustustosta tai paikallispoliisista, päätökset tekisi Uvi yksin ja työvoimapoliittista harkintaa olisi vain tietyillä aloilla.

"Työvoimatoimisto voisi antaa näihin tapauksiin ulkomaalaisvirastoa sitovan lausunnon." Työhallinnossa ehdotusta ei kuulla ensimmäistä kertaa. Sielläkin tiedetään, ettei laki toimi kaikilta osin hyvin.

"Laki on kuitenkin ollut voimassa vasta vuoden. Ehdotukset kovin radikaaleiksi muutoksiksi saattavat olla hätiköityjä", työministeriön ylitarkastaja Olli Sorainen sanoo.

Hän on hallituksen maahanmuuttopoliittista ohjelmaa valmistelevan työryhmän pääsihteeri.

"Tästäkin on puhuttu." Sorainen muistuttaa, etteivät työvoimahallinto ja sisäministeriön alainen ulkomaalaisvirasto ole kysymyksessä välttämättä vastapuolia, vaan sääntöjen yksinkertaistaminen on kaikkien etu. Samaa korostetaan ulkomaalaisvirastossa.

Aina ei ole sopuiltu. Työministeriöstä on muistutettu, että esimerkiksi kovan luokan osaajat, kuten yritysten ylä- ja keskijohdon sekä erityistä asiantuntemusta vaativiin tehtäviin pääsee nykyisin pelkällä oleskeluluvalla, johon työhallinnon osapäätöstä ei tarvita.

Korostettu on myös, että työhallinto on Suomessa kuitenkin työllisyysasioissa se varsinainen asiantuntija.

Halukkaita tulijoita Suomeen kyllä riittää. Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa ennätysmäärä ihmisiä, yhteensä 3861. Heistä lähes puolet oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen jostakin toisesta Länsi-Euroopan maasta ennen tuloaan Suomeen.

Hakijamäärän uskotaan kasvavan vielä tänä vuonna. Muissa länsimaissa suunta on ollut jo pidempään toinen, ja Suomen tilastoissa näkyy muiden maiden tiukentunut linja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää