Kotimaa

Lakon jatko alkoi itärajalla sopuisissa merkeissä

Tilaajille

Lappeenranta/iMATRA. Nuijamaan rajavartioasemalla ei nähty tiistaina puolelta päivin dramaattisia ulosmarsseja eikä manattu työnantajan viheliäisyyttä palavissa hengennostatuspuheissa.

Sen sijaan minuuttia aiemmin lakkoon menneet rajavartijat ja vapaavuorolaiset keskustelevat rauhallisesti suojelutyövuoroista pihamaalla esimiehen kanssa.

"Se on vielä kysymysmerkki, miten vartiointi sujuu", nuorempi rajavartija Antti Myllykangas pohtii.

Lakko alkoi sopuisasti, mutta vartioaseman takapihalla käy ankara räksytys. Asemalle hoitoon tuodut saksanpaimenkoirat hyppivät häkkejään vasten ja yrittävät päästä tervehtimään tunkeilijaa.

"Niitä ei kannata silittää", lähistöllä oleva rajavartija opastaa.

Pihalle kerääntyneillä vartijoilla onkin suurin huoli juuri koiristaan. Jatkuvaa koulutusta vaativat eläimet elelevät nyt häkeissä vartioaseman pihalla. Häkeissä ei ole väliseiniä, joten koirat ovat hermostuneita.

"En ruvennut myymään omaa koiraani tässä tilanteessa Rajavartiolaitokselle, vaan pidän sen vielä omissa nimissäni", Myllykangas kertoo.

Lakosta huolimatta kaakkoisraja ei jää valvomatta. Esimiesten lisäksi työhön jäävät Upseeriliiton jäsenet sekä suojelutyöhön määrätyt rajavartijat. Suojelutyöstä on sovittu Rajavartiolaitoksen esikunnan ja Rajavartioliiton kesken.

Esimerkiksi Nuijamaan rajavartioaseman kontolle kuuluva 24 kilometrin maastoraja kierretään tavallisesti kerran pari päivässä.

Nyt asemalla päivystää ympäri vuorokauden suojelutyönä yksi partio, joka rientää paikalle, jos maastossa olevat hälyttimet alkavat soida.

Kaakkois-Suomen rajavartioston valvonnassa on kaikkiaan 227 kilometriä maastorajaa. Rajatoimiston päällikkö Jarkko Ale´n sanoo, että työtaistelu heikentää varsin paljon rajavartioston kykyä havaita luvattomat rajanylittäjät.

Niinpä Immolaan on tuotu helikopteri, joka on ilmassa useita kertoja päivässä, kun tavallisesti valvontalentoja tehdään muutama viikossa. Valvontaa lisätään etenkin "uhanalaisimmilla" paikoilla.

Tarvittaessa apuun saadaan Rajavartiolaitoksen erityisvarusteltu valmiusjoukko sekä poliisi. Venäjän rajaviranomaiset huolehtivat tehtävistään omalla puolellaan.

Ale´n arvioikin, ettei rajaturvallisuus vaarannu merkittävästi.

"Venäjän puolelta on painetta, mutta tulijat ovat yleensä kolmansien maiden kansalaisia, jotka hakevat turvapaikkaa." Tilapäisistä rajanylityspaikoista Uukuniemi on suljettu, ja Parikkalassa työskentelee ainoastaan tulli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää