Kotimaa    |   VIINIKOULU 44

Argentiinan viineissä on niukasti paikallisuutta

Tilaajille

Argentiina on suuri viinintuottaja. Se pitää hallussaan viidettä sijaa Ranskan, Italian, Espanjan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Tämä voi yllättää, sillä Suomessa argentiinalaisia viinejä ei ole ollut merkittävissä määrin kovin kauan markkinoilla. Argentiinalaiset viinit on perinteisesti kulutettu paikallisilla markkinoilla, ja vakavaa vientiä on harrastettu vasta 1990-luvulta lähtien.

Viiniä viljellään melkein maan kaikissa kolkissa. Jo varhain uudisasukkaat kuitenkin huomasivat, että parhaat edellytykset viininviljelylle löytyvät Andien juurelta, jossa on lämpimät päivät ja viileät yöt.

Alueet ovat hyvin kuivia, joten viljelyksille on rakennettu kastelukanavat. Kuivuus pitää homeet poissa ja koska suurin osa maaperästä on hiekkaista, myös viinikirva on hyvin harvinainen. Tästä syystä Argentiinassa käytetään paljon ymppäämättömiä köynnöksiä. Ihanteelliset olosuhteet viininviljelykselle herättävätkin kateutta muiden maiden viljelijöissä.

Tärkeimmät viinialueet ovat Mendoza ja San Juan. Mendoza tuottaa noin 70 prosenttia koko Argentiinan viinistä ja se sijaitsee samalla korkeudella kuin Chilen Santiagon lähellä olevat alueet. Näitä erottaa Andien vuoristo.

Mendozan maisemat ovatkin upeita, melko tasaisella maalla sijaitsevilta viljelyksiltä näkyy jylhä vuoristo. Viljelykset ovat 600-1100 metrin korkeudessa.

San Juan tuottaa viidenneksen maan viinistä. Se sijaitsee myös Andien juurella, hiukan Mendozasta pohjoiseen. Ilmasto on kuitenkin kuumempi kuin Mendozassa. Muita alueita ovat muun muassa La Rioja, Rio Negro ja Catamarca.

Eniten viljellään vaaleanpunaisia lajikkeita, esimerkiksi Cerezaa, Criollaa ja Moscatel Rosadoa. Nämä paikalliset lajikkeet tuottavat aika heikkolaatuista mehua viinin valmistukseen, joten siitä tehdään viiniä vain paikalliseen arkikulutukseen. Suuri osa mehusta käytetään muuhun kuin viininvalmistukseen.

Suosittuja tummia lajikkeita ovat Malbec, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo ja Sangiovese.

Bonardan alkuperää ei ole vielä selvitetty, sitä viljellään vain Argentiinassa. Sen viljelyala on melkein yhtä iso kuin Malbecin. Cabernet'ta viljellään myös paljon, sen ala on noin 70 prosenttia Malbecin alasta.

Valkoisista lajikkeista merkittävin vientiviinien tuottaja on Torrontés. Sitä huomattavasti enemmän tuotetaan mehua Pedro Giménez -nimisestä lajikkeesta, josta suurin osa päätyy kuitenkin muuhun kuin viiniteollisuuteen. Muscat on myös suosittu ja sen jälkeen listalla on Chardonnay.

Vientiviinien valmistus on modernia ja teknisesti moitteetonta. Punaviineissä käytetään paljon tammitynnyreitä, tosin esimerkiksi bonarda on usein kypsytetty muissa säiliöissä.

Valkoviinien tärkeimpiä tekniikoita on viilennetty käymisastia, jolloin viinin hedelmäisyys ja hapokkuus ovat sopivassa suhteessa. Tästä hyötyvät esimerkiksi torrontes-viinit, joiden luonteeseen kuuluu raikas hapokkuus.

Alkoon on parin viime vuoden aikana muodostunut melko laaja valikoima erihintaisia argentiinalaisia viinejä. Kaikki tärkeimmät lajikkeet ovat esillä.

Merkittävimpiä tuottajia ovat muun muassa Luigi Bosca, Zuccardi, Catana ja Trapiche.

Argentiinalaiset viinit ovat yleisesti luonteeltaan täyteläisiä ja hedelmäisiä, hyvin tyypillisiä uuden maailmaan viinejä, ja usein rypäleen omaa makua korostavia. Paikallisia piirteitä niistä on vaikea löytää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää