Kotimaa

Ammattikorkeakoulujen täydennyshaku onnistui

Hakemuksia tuli yli 2000, vapaita paikkoja noin tuhat

Tilaajille

Ammattikorkeakoulujen yhteiseen aloituspaikkojen täydennyshakuun tuli yli 2000 hakemusta. Haku päättyi tiistaina kello 16.15.

Opetushallitus pitää tulosta loistavana.

"Mikä hienointa, keskitetty sähköinen haku toimii, sillä muutamaa hakemusta lukuun ottamatta lähes kaikki hakemukset tulivat sähköisessä muodossa", projektipäällikkö Ritva Sammalkivi sanoo.

Täydennyshaku järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja siihen osallistui 19 ammattikorkeakoulua ja sata koulutusohjelmaa, joihin oli kevään yhteishaussa jäänyt peruutusten jälkeen noin tuhat tyhjää paikkaa.

Yhteishaussa paikan sai yli 22000 hakijaa.

Eniten vapaita paikkoja jäi tekniikan ja liikenteen koulutusohjelmiin sekä tietotekniikan opintoihin.

Eniten paikkoja oli avoinna Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa, yhteensä 90. Pääkaupunkiseudun oppilaitoksiin paikkoja ei keväällä juuri jäänyt muutamaa ruotsinkielistä paikkaa lukuunottamatta.

Tiistaina ei vielä ollut tarkkaan tiedossa, mille aloille hakemuksia oli tullut eniten ja oliko vielä ohjelmia, joihin hakemuksia ei olisi tullut lainkaan.

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun opintosihteeri Saana Finni kertoi tietokonejärjestelmässä olleen tiistaina ongelmia. Oppiaineittain tilastoituja tietoja sieltä ei saatu ulos.

Finni kertoi kuitenkin, että hakemuksia oli tullut parisataa. Hänen mukaansa tulos oli hyvä ja koulussa uskotaan, että hakijoiden joukosta löytyvät opiskelijat avoinna olleisiin 90 koulutuspaikkaan.

"Puhelimet ovat kaksi viikkoa soineet tiuhaan, on tullut peruutuksia, mutta myös paljon kyselyjä avoinna olleista paikoista", Finni kertoo.

Sähköisen haun etuja on myös sen nopeus ja tehokkuus. Hakiessaan opiskelijat ovat jo ilmoittaneet sen oppilaitoksen, johon aikovat mennä pääsykokeisiin.

Näin kouluilla on nyt myös reaaliaikaista tietoa siitä, kuinka moni on tulossa loppuviikolla järjestettäviin pääsykokeisiin.

Yhteistä täydennyshakua päätettiin kokeilla, koska aikaisempina vuosina yhteishaussa ilman paikkaa jääneet eivät ole ehkä osanneet kysellä avoimia paikkoja toisista kouluista kuin niistä, joihin ovat hakeneet.

Toisaalta kouluilla ei ole ollut valtakunnallista avoimien paikkojen ilmoittelukanavaa.

Täydennyshaun pääsykokeisiin ei lähetetä erillistä kutsua, vaan hakijoiden on itse otettava yhteyttä oppilaitokseen ja mentävä pääsykokeisiin, joista muun muassa kaupan ja liikenteen alan kokeet alkavat tänään keskiviikkona kello 9.00. Kaikki pääsykokeet ovat ohi perjantaina kello 16:een mennessä.

Hakijoilla on myös mahdollisuus jättää pääsykokeet väliin, jos he ovat hakeneet samalle alalle jo keväällä ja käyneet pääsykokeissa.

Tällöin he voivat halutessaan käyttää jo olemassa olevia tuloksia tai mennä kokeisiin uudelleen.

Viimeistään 18. elokuuta hakijat saavat tiedon siitä, ovatko he päässeet koulutukseen.

Opetushallitus ja ammattikorkeakoulut toivovat, että kaikki aloituspaikat saataisiin meneillään olevalla täydennyshaulla täyteen. Ellei niin käy, voivat oppilaitokset itse järjestää uusia hakuja itsenäisesti entiseen tapaan.

Myös yhteishaun ulkopuolella oleviin, esimerkiksi englanninkielisten koulutusohjelmien avoimiin paikkoihin on vielä tiedossa erillisiä hakuja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää