Kotimaa

Puolustusmessuilla yleisökin on oma tuotteensa

Euroopan turvallisin maa esittäytyy omalle väelleen

Tilaajille

Tampere. Kuinka mainiossa yhteiskunnassa asummekaan! Puolustusministeri Seppo Kääriäisen arvelun mukaan Euroopassa ei ole toista yhtä turvallista maata kuin Suomi.

Miksi siis järjestää Tampereella alkaneen Puolustus ja turvallisuus 2005 -tapahtuman kaltaisia messuja, ellei tarkoitus ole vahvistaa jo valaistuneiden yhteishenkeä?

"Jotta viiden vuoden kuluttuakin olisimme Euroopan turvallisin maa", Kääriäinen perustelee. "Kehityksen pitää jatkua." "Ja jotta syrjäytyminen estettäisiin ja jotta yhteiskunnan yhteishenki, koheesio, vahvistuisi", puolustusvoimien komentaja, amiraali Juhani Kaskeala vastaa.

"Yhteistyötä!" messutapahtuman järjestäjät ja kunniavieraat toistelevat.

Kaskealan mukaan Suomessa vierailee herkeämättä esimerkiksi amerikkalaisia delegaatioita, jotka tulevat hakemaan tietoa hämmästyttävästä ilmiöstä: "Meillä voimaministeriöt osaavat työskennellä yhdessä. Muualla sama kaatuu riitaan resursseista ja reviireistä." Tampereella moni messuisäntä tähyää yleisöään ahnain silmin. Kolmipäiväisessä tapahtumassa etsitään lisää väkeä perustettaviin maakuntajoukkoihin ja Suomen lukuisiin vapaaehtoisjärjestöihin. Nuoret yritetään saada harkitsemaan uraa esimerkiksi puolustusvoimissa ja pelastustehtävissä.

Tamperelaiset Tommi Lehtinen, 21, Joonas Haapala, 18, ja Antti Moilanen, 18, seisovat innostuneina tuijottamassa puolustusvoimien maastopukuun pukeutunutta messuesittelijää. No? Kiehtovatko messut?

Kiehtovat, pojat myöntävät. Lehtinen on ehtinyt suorittaa jo asepalveluksensa, ja on kuulemma totta, että siitä jää ikään kuin levy päälle - ällistyttävästi jo ennen armeijaa.

Täälläkin poikia viehättää nimenomaisesti kaikki se, joka liittyy armeijaan tai sodankäyntiin, mutta ei esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön osasto. Pojat eivät tiedä, että turvattomin paikka Suomessa on koti. Siellä kuolee joka vuosi 2000 ihmistä.

Vähän kauempana Renaz Ebrahimi, 18, Kati Tarkkala, 17, Emilia Hakkarainen, 17, ja Saana Antikainen, 17, näyttävät hekin lumoutuneilta. Mitä he ovat tulleet katsomaan? Poikiako?

"Niitäkin ", tytöt myöntelevät: "Mutta meitä kiinnostavat myös poliisikoulu, armeija ja rajavartiosto." No nyt puuttuu enää, että isoäiditkin saapuisivat innostumaan maan tai sitä pienempien yksiköiden turvallisuudesta. Järjestäjät ovat juuri kertoneet, että nämä messut on tarkoitettu kaikille ikään, sukupuoleen tai sotilasarvoon katsomatta ja että messuvieraiksi toivotaan niin isoisiä kuin heidän lapsenlapsenlapsiaan.

Joonas Haapala, löytäisikö sinun mummosi messuilta jotain kiinnostavaa?

"Ehkä kahvion puolelta", nuorukainen arvioi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää