Kotimaa

Toimihenkilöunionin Rissanen sai liitossaan kaikki haastajansa tukijoikseen

Risto Järvinen Rissasen taakse, puheenjohtajakilvassa vastassa enää Erton Antti Rinne

Tilaajille

Toimihenkilöunioni TU:n puheenjohtajakisasta tuli viime metreillä todellinen kahden kauppa. Kolmas ehdokas, Nokian pääluottamusmies Risto Järvinen (sit) on vetäytynyt kisasta.

Syyskuun alussa nimensä ehdokaslistalta veti liiton valtuuston varapuheenjohtaja Jukka Nyberg (sd).

Sekä Järvinen että Nyberg asettuivat tukemaan uudeksi puheenjohtajaksi liiton järjestö- ja jäsenasiainyksikön johtajaa Helena Rissasta (sd). Myös väistyvä puheenjohtaja Ilkka Joenpalo (sd) seisoo Rissasen tukena.

Vastakkain ovat enää siis Rissanen ja Erityisalojen toimihenkilöliiton Erton puheenjohtaja Antti Rinne (sd).

Risto Järvinen ei halunnut kisata Rissasta vastaan.

"Minä läksin aikoinaan ehdokkaaksi, koska pidin erityisen tärkeänä, että puheenjohtajalla on luottamusmieskokemusta. Antti on muuten hyvä ehdokas, mutta tämä kokemus häneltä puuttuu. Helena on ollut luottamusmiehenä, ja pidän sitä yhtenä liittopuheenjohtajan tärkeimmistä ominaisuuksista", Risto Järvinen perustelee.

TU:n uusi puheenjohtaja valitaan ensi viikolla liittokokouksessa Helsingissä.

Kisasta tulee hyvin jännittävä. Puheenjohtajasta päättävät 501 liittokokousedustajaa. Jos heistä joku jää pois, hänellä ei ole varajäsentä.

Sekä Helena Rissasen että Antti Rinteen tukijoukot laskevat oman ehdokkaansa voittavan selvin - mutta ei ylivoimaisin - lukemin.

Rissasen tukijoukkojen mukaan hän saisi reippaasti yli 300 ääntä. Rinteen kannattajat puolestaan ovat laskeneet tämän äänten määräksi "hivenen reippaasti" 274 ääntä.

Kisa herättää TU:n kentällä myös ristiriitaisia tunteita. Ay-väkeä ärsyttää erityisesti, että Rinne johtaa yhtä liittoa mutta käy kisaa toisen liiton ykköspomon paikasta.

Rinne liittyi muutama viikko sitten TU:n Porvoon toimihenkilöiden jäseneksi, joten hän on sekä Erton että TU:n jäsen.

Keväällä kenttää risoi TU:n seitsemän piirin puheenjohtajan päätös pyytää Rinnettä ehdokkaaksi ilman piiriensä valtuutusta.

Kentällä myös syytetään liiton toimiston junttaavan väkisin Rissasta johtoon.

TU kilpaili pitkään Tehyn kanssa STTK:n suurimman jäsenliiton asemasta. Viime vuonna TU kiri suurimmaksi, kun Tietoliikenneliitto yhdistyi Toimihenkilöunioniin. Jäseniä on nyt noin 126500.

Neljässä vuodessa liitosta on tullut näkyvä ja arvostettu yhteiskunnallinen toimija. Se on uudistanut kokonaan muun muassa jäsenhankintansa, markkinointinsa ja luottamusmieskoulutuksensa. Liitolla on rutosti rahaa ja kiinteää omaisuutta.

Nyt TU uudistaa vielä hallintoaan. Liittokokouksessa on tarkoitus pienentää liiton hallitusta, valtuustoa ja liittokokousedustajistoa.

Hallituksessa istuisi vastedes 18 varsinaista jäsentä nykyisten 25:n tilalla. 101-jäseninen valtuusto pienenisi 61-henkiseksi, ja liittokokousedustajien määrä laskisi nykyisestä 501:stä 350:een.

Liitto aikoo myös entisestäänkin ärhäköityä jäsenhankinnassaan.

Sääntöjä on tarkoitus muuttaa ensi viikolla siten, että TU avataan koko toimihenkilökentälle, niin yksityisen kuin julkisenkin puolen toimihenkilöille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää