Kotimaa

Lasten ja nuorten sairaalahoidon maksut halutaan poistaa

Toimikunnan esitys: Aikuisten pitää maksaa lääkärissäkäynnistä joka kerta

Tilaajille

Alaikäisten terveydenhuoltomaksut esitetään poistettavaksi kokonaan. Asiakasmaksuja selvittäneen sosiaali- ja terveysministeriön toimikunnan esityksen mukaan alle 18-vuotiaiden ei tarvitse tulevaisuudessa maksaa sairaalahoidosta.

Kuntaliitto vastustaa maksujen poistamista, koska se aiheuttaisi kunnille 30-40 miljoonan euron menetykset.

Alaikäisten maksuttomat terveyspalvelut ovat poikkeus työryhmän esityksessä, joka pääsääntöisesti korottaa asiakasmaksuja.

Jos esitys menee sellaisenaan läpi, hammaslääkärissä ja terveyskeskuslääkärillä käynti sekä pitkäaikainen laitoshoito kallistuvat. Myös sarjahoidon maksullisuuden yläraja poistuu ja päivähoidon enimmäismaksut nousevat.

Työryhmä luovutti ehdotuksensa uusiksi maksuiksi peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle (kesk) eilen perjantaina.

Kertakorotusten lisäksi maksuja nostaa vastedes niiden sitominen erilaisiin kustannus- ja ansiotasoindekseihin, joiden perusteella maksuja korotettaisiin joka toinen vuosi.

Ensi vuonna esimerkiksi terveyskeskus-, sairaala- ja laitoshoitomaksut nousisivat 9,2 prosenttia.

Seuraava indeksikorotus lyötäisiin automaattisesti maksuihin 2008.

"Indeksikorotuksen suhteen pelkään sitä, mahtavatko etuudet kuten lapsilisät nousta samaan tahtiin. Tulonsiirtojen pitäisi seurata mukana, nyt niitä ei ole sidottu indekseihin", Suomen vanhempainliiton toiminnanjohtaja Pirjo Somerkivi kommentoi esitystä tuoreeltaan.

Nyt terveyskeskuslääkärillä käynnistä pitää maksaa vuosimaksu tai kolme ensimmäistä käyntiä. Työryhmä esittää, että jokaisesta käynnistä pitää maksaa. Terveyskeskusten päivystysmaksu nostettaisiin 24 euroon. Pitkäaikaisen laitoshoidon maksu korotettaisiin 85 prosenttiin potilaan nettotuloista.

"Paljon sairastavat ovat usein pienituloisia. On ikävää, jos maksukattojen poistaminen ja hoidon kallistuminen lisäävät heidän köyhtymistään", Somerkivi varoittaa.

Alennuksia on sen sijaan luvassa lasten osapäivä- ja osa-aikaiseen päivähoitoon, josta aletaan laskuttaa sovitun hoitoajan perusteella. Tällä on tarkoitus ohjata esimerkiksi vuorotyöläisiä pitämään lasta hoidossa vain tarvittava aika.

Perhekäsitteen muuttaminen vastaamaan todellista lapsilukua helpottaa yksinhuoltajien ja pienituloisten päivähoitomaksuja. Maksuhyvitystä saisi myös, kun sairas lapsi on pois hoidosta.

"Tuoreiden tutkimusten mukaan lapsiperheiden köyhtyminen on uusi, ikävä trendi. Siksi kaikki, mikä helpottaa pienituloisten lapsiperheiden arkea, on tervetullutta", Somerkivi toteaa.

Myös vanhusten kotipalveluista laskuttaminen halutaan sitoa käytettyyn aikaan, ei käyntikertoihin. Maksu riippuu hoitoajan lisäksi hoidettavan tuloista.

Kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon maksut kootaan yhteen lakiin, eivätkä kunnat saa periä maksua muista kuin laissa listatuista palveluista.

Esitys lähtee ensin lausuntokierrokselle, jonka jälkeen lakiesitys viimeistellään. Eduskunnan pitää hyväksyä laki ennen maksujen voimaantuloa.

Toimikunnan puheenjohtajan, apulaisosastopäällikkö Olli Kerolan mukaan uudet terveydenhoidon maksut voisivat tulla voimaan jo huhtikuun alussa ja päivähoitomaksut elokuun alussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää