Kotimaa

Porot houkutellaan syksyllä kokoon nauriiden avulla

Entisestä turvesuosta porojen laidunmaa Pudasjärvellä

Tilaajille

PUDASJÄRVI. Satapäinen porotokka ahmii nauriita ja nauriin lehtiä kuin hullu puuroa entisellä turvesuolla Pudasjärven Kollajalla. Poromiehet kylvivät juhannuksen jälkeen Viidansuolle nauriin siemeniä sen jälkeen kun hapanta suopohjaa oli kalkittu tuhkalla.

"Nauriit houkuttelevat porot turvesuolle laajoilta alueilta, josta ne on helppo koota syysteurastukseen. Lisäksi hyvä ruoka parantaa lihan laatua", sanoo Kollajan paliskunnan poroisäntä Esa Kaleva.

Suomen yhdeksän miljoonan hehtaarin suopinta-alasta on turvetuotannossa noin 60000 hehtaaria. Loppuun nostettuja eli tuotannosta pois jääneitä soita on noin 13000 hehtaaria.

Viidansuolla turvekerroksen paksuus oli 2,5 metriä. Turpeen nosto kesti vuosia, sillä kesässä turvetta voitiin nostaa 10-15 senttiä ja sekin useana 1-2 sentin vahvuisena jyrsöksenä eli satona.

Nyt entinen turvesuo on notkolla lähes mineraalimaassa. Kauempaa katsottuna suo näyttää pellolta, jonka keskellä on aidattu noin hehtaarin laajuinen nauristarha.

"Naurismaan aita aukaistiin vasta pari päivää sitten, sillä muuten porot olisivat syöneet nauriit liian aikaisin ennen teurastuksia", Kaleva kertoo.

"Turvesuot ovat yleensä vuokralla ja ne palautuvat takaisin omistajille esimerkiksi paikallisille maanviljelijöille. He metsittävät tai muuttavat suomaan pelloksi, jolloin suon pohjalle jätetään paksumpi turvekerros", ympäristöasiantuntija Pentti Åman Turveruukki Oy:stä kertoo.

Yhtiö on Vapon jälkeen toiseksi suurin turvetuottaja maassamme.

"Entisen suon muuttaminen riistapelloksi tai porojen laidunmaaksi on varteenotettava vaihtoehto, sillä kaikkia vanhoja soita ei pitäisi metsittää. Esimerkiksi Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan happamilla sulfidimailla osa metsänistutuksista on epäonnistunut. Valitettavasti kaikki rahoitusmallit lähtevät siitä, että suon paikalle istutetaan metsä. Korkeintaan ruokohelven viljelyyn saa EU-tukea", Åman sanoo.

"Sodankylässä poromiehet ovat kylväneet entisille turvesoille timoteitä, josta saadaan poroille kaksi rehusatoa kesässä", Åman kertoo.

"Porot syövät kaikkea vihreää. On niille syötetty jopa appelsiinin kuoria. Nauriissa poroja kiehtoo niiden sisältämä valkuainen. Porojen hento ylähampaisto ei ole kehittynyt nauriiden järsimiseen vaan pehmeiden kasvinosien nyppimiseen", erikoistutkija Mauri Nieminen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta kertoo.

Tarhaus ja erilainen lisäruokinta on Niemisen mukaan yleistynyt Suomen porotaloudessa. Se näkyy jo poron rakenteessa ja käyttäytymisessä. Tarhaporot ovat kookkaampia ja viihtyvät talojen lähettyvillä.

Hampaissa jalostus ei sen sijaan näy. Poron hampaat ovat edelleen hennot ja hammaskaari on kapea, joten poro ei voi kerralla ottaa kokonaista naurista suuhunsa vaan lohkoo siitä pieniä paloja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää