Kotimaa

Sdp valmistelee veroprogression puolustuspuhetta

Keskustan toivomasta yhteisestä verolinjauksesta ei ole keskusteltu

Tilaajille

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoman (sd) mukaan nykyinen hallitus ei ole keskustellut yhteisten tuloverotuksen uudistamista koskevien linjausten tekemisestä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) on julkisesti esittänyt asiantuntijatyöryhmän asettamista vielä tällä vaalikaudella pohtimaan tuloverotuksen uudistamista.

Sdp:ssä on arvioitu, että hallituskumppani keskusta on hivuttamassa Suomea kohti tasaverotusta. Sdp ei ole halukas luopumaan progressiivisesta tuloverotuksesta, ja yhteisten verolinjojen teko näyttää siksikin epätodennäköiseltä hankkeelta.

Sitä vastoin demarit ovat ryhtyneet valmistelemaan veroprogression puolustuspuheenvuoroa vastineeksi virinneeseen tasaverokeskusteluun.

Keskustan piiristä on ehdotettu veroluokkien vähentämistä kahteen tai kolmeen.

Nyt ansiotuloverotuksessa on käytössä viisi veroasteikkoa.

Veroluokkien vähentäminen keskustan toivomalla tavalla olisi valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtajana toimivan kansanedustaja Matti Ahteen (sd) mielestä "tasaveron esikartano".

Ahde on puheenjohtaja Sdp:n pari viikkoa sitten perustamassa verotyöryhmässä, joka valmistelee puolueen kantoja verokysymyksiin.

Ahde sanoi maanantaina Helsingin Sanomille, että Sdp valmistelee "progressiivisen verotuksen puolustuspuhetta", joka pyritään saamaan valmiiksi vielä tämän vuoden puolella.

Pääministeri Vanhanen väläytti tuloveroluokkien vähentämistä syyskuun lopussa Keskuskauppakamarin Veropäivässä pitämässään puheessa.

Hänen mukaansa hallituksen pitäisi vielä tällä vaalikaudella asettaa asiantuntijatyöryhmä tuloverotuksen tulevaisuuden linjauksia pohtimaan.

"Työryhmä voisi ennen kaikkea arvioida tuloverotuksen yksinkertaistamista esimerkiksi vähentämällä edelleen tuloveroluokkia", Vanhanen sanoi tuolloin.

Myös valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä (kesk) on ehdottanut veroluokkien vähentämistä kahteen tai kolmeen.

Vaikka hallitus on tämän vaalikauden osalta veropäätöksensä tehnyt, Vanhanen haluaisi linjata veroasioita tulevaisuuteen.

Heinäluoma sanoi maanantaina politiikan toimittajien lounaalla, että hän ei ole keskustellut Vanhasen kanssa verotyöryhmän asettamisesta.

"Tämä hallitus on keskittynyt nykyisten tehtävien toteuttamiseen", Heinäluoma kuittasi.

Ainoa konkreettinen veropäätös, joka hallituksella on vielä edessään, on Heinäluoman mukaan ravintolaruuan arvonlisäveron alentaminen 22:sta 17:een prosenttiin.

Asia on Heinäluoman mukaan esillä ensi viikolla EU:n valtiovarainministerikokouksessa Ecofinissä.

Heinäluoma totesi olevan nurinkurista, että ravintolasta mukaan otettua ruokaa verotetaan nyt ankarammin kuin kaupasta ostettavaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää