Kotimaa

Suomenlahden toipuminen vie vuosikymmeniä

Rannikkovedet tuskin luonnontilassa direktiivin tavoite- vuonna 2015

Tilaajille

Suomenlahden toipuminen vie vuosikymmeniä. Vaikka mereen syydetty kuorma on pienentynyt reilusti 1980-luvulta lähtien, rannikkovedet eivät ole palautuneet lähellekään luonnontilaa.

Maatalousvaikutteisissa merenlahdissa toipumisen merkkejä ei ole edes näkyvissä, vaan niiden tila on päinvastoin jopa huonontunut maatalouden ympäristötoimista huolimatta.

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan Suomella on vielä rutkasti tehtävää, jos EU:n vesipuitedirektiivin vaatimukset aiotaan täyttää. Direktiivin mukaan pintavesien tulee olla lähes luonnontilassa vuoteen 2015 mennessä.

Professori Atte Korholan mukaan rannikkovesiä tuskin saadaan luonnontilaan kymmenessä vuodessa. Vedenlaatuun voidaan kuitenkin vaikuttaa ulkoista kuormitusta vähentämällä.

Pullonkaulana ovat maatalouden päästöt, jotka ovat vaikeasti hallittavissa.

Korholan mukaan maatalouden kuormittamien merenlahtien vedenlaatua voitaisiin parantaa melko nopeasti ulkoista kuormitusta vähentämällä.

"Näiden lahtien pohjakerroksiin ei ole kerääntynyt niin suuria määriä ravinteita kuin voimakkaasti kuormitetuissa kaupunkilahdissa", hän sanoo.

Kaupunkien rantavesien puhdistuminen on vuosikymmenten urakka. Meren toipumista hidastaa sisäinen kuormitus, jossa pohjaan kerääntyneet ravinteet alkavat vapautua veteen.

"Vaikka ulkoinen kuormitus on ollut melko vähäinen jo parikymmentä vuotta, kaupunkilahdet eivät edelleenkään ole palautuneet lähelle luonnontilaa", Korhola sanoo.

Luonnontila löytyy 1800-luvun puolivälistä. Sen jälkeen vedenlaatu alkoi heikentyä kaupungistumisen myötä.

Rehevimmät vaiheet olivat 1950-1970-luvuilla. Sen jälkeen rehevöitymisestä kertovat ravinnepitoisuudet ovat selvästi laskeneet kaupunkien rannikkovesissä, kun vesienpuhdistusta on tehostettu.

Maa- ja metsätalousvaikutteiset lahdet ovat samentuneet 1960-luvulta alkaen.

Suomen Akatemian Itämeri-tutkimusohjelman osana selvitettiin, kuinka paljon Suomenlahden vedenlaatu poikkeaa luonnontilasta. Kehitystä vertailtiin kaupunkikohteessa Espoon Laajalahdessa ja maatalousvaltaisella alueella Virolahden Hellänlahdessa.

Tietoja vuosikymmenten takaisesta ravinnetilasta selvitettiin mm. piilevien avulla. Piilevät runsastuvat, kun vesi samenee ja rehevöityy.

Laajalahden pohjasta kerätyt näytteet osoittavat, että veden typpipitoisuus nousi 1920-luvulla ja kuormitus kasvoi reilusti 1950-luvulla, kun rannalle rakennettiin jätevedenpuhdistamo. Sen sulkemisen jälkeen 1980-luvun lopussa jätevesikuormituksesta kertova typpipitoisuus alkoi taas laskea.

Hellänlahdessa kehitys on ollut toisenlainen. Ensimmäiset rehevöitymisen merkit - piilevien runsastuminen, lajimäärän köyhtyminen - ovat 1940-luvulta. Typpipitoisuus alkoi nousta 1980-luvulla ja jatkuu yhä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää