Kotimaa

Kassakaapin ryöstänyt porukka kaappasi auton ja ampui kahta

Poliisi otti nelikon kiinni Taivalkoskella takaa-ajon jälkeen

Tilaajille

Leena Sandström TAIVALKOSKI. Poliisi otti kiinni perjantai-iltana Taivalkoskelta kolme miestä ja naisen ammuskelun, murron ja monivaiheisen takaa-ajon jälkeen.

Porukka oli vienyt kassakaapin, ampunut kahta autoa ja kaapannut auton käyttöönsä aseella uhaten. Sen jälkeen he pakoilivat poliisia maastossa.

23-vuotiaan helsinkiläisnaisen ja 26-vuotiaan suomussalmelaisen miehen pako päättyi Taivalkosken Metsäkylässä perjantaina 18.20. Poliisi pidätti heidät tieltä aseettomina.

He ehtivät pakoilla pimeässä metsässä pari tuntia sen jälkeen, kun porukan kaappaama auto pysähtyi poliisin piikkimattoon. Toinen, 20-vuotias kajaanilaismies antautui kello 20:n tienoilla. Kolmas 27-vuotias kajaanilaismies löytyi piileksimästä asuintalon pihalta tuntia myöhemmin.

"Porukka on ilmeisesti tuttuja keskenään, mutta mistään järjestäytymisestä ei ole kyse", Pudasjärven poliisipäällikkö Arto

Karnaranta sanoi.

Alueen asukkaita oli neuvottu pitämään ovet säpissä, mutta ketään ei evakuoitu.

"Kateissa on enää ase, jolla autoja on ammuttu", Karnaranta sanoi ja viittasi kivääriin.

Sen sijaan ladattu käsiase löytyi metsästä koiran avulla.

Kuuden kunnan poliisipartiot, yhteensä parikymmentä miestä, jahtasivat Taivalkoskella rajavartioston helikopterin ja koirapartioiden avulla koko perjantain aseistautunutta porukkaa.

Tapahtumat alkoivat Kylmäluoman leirintäalueelta Taivalkoskelta 3.30 perjantaina aamuyöstä. Leirintäkeskuksen kulunvalvonta hälytti leirintäkeskuksen hoitajan. Hän lähti autollaan katsomaan muutaman sadan metrin päästä ja yllätti murtomiehet.

"En ehtinyt nousta autosta, kun ne ampuivat", leirintäkeskuksessa yrittäjänä toimiva Rauno Säkkinen sanoi.

Miehet ajoivat pois, ja Säkkinen soitti poliisin.

"Ne tulivat sitten vielä toiseen kertaan, kun kassakaappi jäi", Säkkinen kertasi yön tapahtumia perjantaina.

Poliisin tulo kesti puolisen tuntia, mutta murtomiesten auto jäljitettiin.

Kun autosta ammuttiin kohti poliisiautoa, välimatkaa oli pidennettävä ja näköyhteys katosi.

Jäljet johtivat aamuhämärissä autiotalon pihaan Taivalkosken Metsäkylään.

Pakoauto oli pysäköity pihaan ja näytti tyhjältä. Miesten epäiltiin linnoittautuneen taloon.

Kun poliisi rupesi eristämään aluetta, auto lähti yhtäkkiä liikkeelle. Se ajoi noin 300 metrin päähän sorakuopalle.

Poliisi näki kahden miehen ja naisen pakenevan juosten metsään.

Kassakaappi jäi autoon, samoin kasa karkkipapereita, oranssit villasukat, kännykkä ja tyhjä jääteepullo.

Seuraava havainto saatiin puolilta päivin, kun kolmikko kaappasi Puhoskylän hirviporukan vetäjältä Aarno Pääaholta auton.

Aluksi ryöstäjät vaativat avaimia hirviporukan kolmannelta mieheltä. Kun niitä ei ollut, he kaatoivat miehen maahan, hyppivät päällä ja kävelivät toisen auton luo väijyksiin pistoolin kanssa.

"He sanoivat, että eivät halua vahingoittaa ketään, he haluavat vain auton", Pääaho kertoi.

Pääaho sai ottaa autosta metsätöissä käyttämänsä välineet, kuten vesurin ja moottorisahan.

Aseet he lupasivat jättää vähän kauemmaksi ojanpenkalle.

Pääaho varoitti, että autossa oli vain kymmenisen litraa polttoainetta "Heidän piti vain päästä jonnekin, sellaista säikyn oloista porukkaa", Pääaho sanoo. "Touhu vaikutti äkkinäiseltä ja vähän tökeröltä", Pääaho sanoi.

Poliisi tutkii tapausta ainakin törkeänä varkautena, tapon yrityksen, murhan yrityksenä ja törkeänä ryöstönä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää