Kotimaa

Alkoholin suurkuluttajien huono kunto näkyy terveyskeskusten vuodeosastoilla

Päivystyksissä hoidetaan koko ajan vakavia alkoholimyrkytyksiä

Tilaajille

Terveyskeskusten henkilökunta hoitaa koko ajan enemmän juopuneita potilaita. Perinteisten päivystyskolhujen paikkaamisen lisäksi alkoholihaitoista kärsivien ongelmia täytyy hoitaa yhä useammin terveyskeskusten vuodeosastoilla.

"Kun alkoholin käyttö on veronalennuksen jälkeen lisääntynyt kymmenen prosenttia, terveyshaitat ovat nousseet yli kymmenen prosenttia", sanoo Kansanterveyslaitoksen mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osaston johtaja Jouko Lönnqvist.

Tämä johtuu siitä, että kulutuksen nousulukemiin ovat vaikuttaneet eniten alkoholin todelliset suurkuluttajat. Eli he, joiden terveys on ollut jo ennen väkevien veronalennusta kuilun partaalla.

Esimerkiksi laajan alueen terveyskeskuspäivystyksessä Vantaan Peijaksen sairaalassa ainakin puolet potilaista on ilta-aikaan päihteiden vaikutuksen alaisina. Maanantai-iltana vuoroaan vastaanottohuoneessa odottaneista osa oli selkeästi humalassa.

"Kaikista päivystyskäynneistä 10-20 prosenttia johtuu päihteiden käytöstä", Vantaan kaupungin päivystyksen ylilääkäri Jarmo Kantonen sanoo.

Potilailla on murtumia, haavoja, vieroitusoirekramppeja, vakavia aivovaurioita ja sisäelinvaurioita.

"Myrkytystiloja on paljon, ja niiden kohdalla puhutaan huimista alkoholipitoisuuksista: yli kolmesta ja puolesta promillesta", Kantonen sanoo.

Omat lukunsa ovat vielä alkoholiin liittyvät sydänsairaudet, tulehdussairaudet kuten keuhkokuumeet ja mielenterveysongelmat.

Ongelma tunnetaan hyvin myös maakuntien terveyskeskuksissa, ja aina nopea päivystyshoito ei riitä.

"Etenkin alkoholin vieroituskramppeja joudutaan silloin tällöin hoitamaan vuodeosastolla", pirkanmaalaisen Ruoveden terveyskeskuksen lääkäri Heikki Pälvimaa sanoo.

Hoitohenkilökunta kokee juopuneiden potilaiden määrän turhauttavaksi, mutta lääkärit korostavat, että heitä hoidetaan kuten ketä tahansa potilaita. Alkoholisairauksien hoidosta vastaa ensi sijassa perusterveydenhuolto. Usein samat potilaat joudutaan tuomaan huonossa kunnossa hoitoon kerta toisensa jälkeen.

"Väistämättä humalaisista potilaista on muulle työnteolle haittaa. Hoitojaksot uusiutuvat ajoittain kiusallisen pian", Pälvimaa toteaa.

Perusterveydenhuollossa ei kuitenkaan ole tarkasti selvitetty sitä, kuinka monen hoitojakson taustalla on alkoholi. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa julkaistiin aiemmin syksyllä tutkimus, jonka mukaan alkoholi oli suoraan syy joka neljänteen tehohoitojaksoon.

"Potilaita ei kovin herkästi haluta jakaa luokkiin", sanoo ylilääkäri Esko Ruokonen, yksi Kuopion tutkimuksen tekijöistä.

Hänen mukaansa alkoholipolitiikan kannalta on tärkeää tietää, millaisia lisääntyneen käytön vaikutukset ovat.

Hoitajien mielestä potilaiden holtiton tila on huonontanut työturvallisuutta. Tehyn vuonna 2004 tekemässä jäsenkyselyssä ongelmat työpaikoilla humalaisten kanssa olivat lisääntyneet huomattavasti verrattuna viiden vuoden takaiseen tilanteeseen.

Hoitajat ottivat kyselyssä esiin myös humalaisten potilaiden yhtä humalaiset saattajat. "Kun yksi humalainen saattaa toista lääkäriin, usein tulee joku yhteenotto", Tehyn työvoimapoliittinen asiamies Irmeli Vuoriluoto sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää