Kotimaa

Hiihtokeskuksiin vakipaikkoja työaikoja rukaten

Talvella tehdään pitkää päivää, lähes koko kesä lomaillaan

Tilaajille

KUUSAMO. Rukalla, Tahkolla, Pyhätunturilla ja Levillä on saatu hyviä tuloksia joustavasta työaikakokeilusta, jossa rinnetyöntekijät tekevät pitempää päivää tai pitempää työviikkoa sesonkiaikana.

Vastaavasti kesäloma on monella koko kesän pituinen, sillä talvilomakin on sovittu pidettäväksi kesäkuukausina. Näin yhä useampi on saanut vakituisen työpaikan. Perinteisesti rinnetyöntekijät on lomautettu tai irtisanottu kesäksi.

"Uuden työaikamallin avulla saadaan rinnekeskuksiin lisää vakituisia, ympärivuotisia työpaikkoja, joiden kansallinen arvostus on ihan toinen kuin tilapäistyöllä. Vakituinen työpaikka on jokaiselle tärkeä asia. Ei välttämättä saa edes luotollista pankkikorttia, jos ei ole kiinteää työsuhdetta", Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Cuy Catani sanoo.

Suomen hiihtokeskuksissa työskentelee sesonkiaikana 2300 työntekijää, joista 600 on vakituisessa työsuhteessa.

"Minullakin katkesi takavuosina työsuhde kesän ajaksi. Joustava työaikamalli on hyvä. Vapaapäivät ja ylityöt voi pitää pois kesällä. Viime kesänä olin kahdeksan viikkoa lomalla", rinnekonetta Rukalla ajava Matti Jormakka, 41, kertoo.

"Kokeilussa kuukausipalkkaisilla on arkipyhävapaita, joita voidaan siirtää kesäkaudelle. Lomasta tulee pitkä, kun kesälle siirretään myös talviloma", hiihtokeskusten työnantajayhdistyksen asiamies Arto Kettunen kertoo. Työantajayhdistyksessä on 29 hiihtokeskusta.

Jormakka aloitti Rukalla työt vuonna 1982.

"Alkuvuosina suurin osa oli määräaikaisessa työsuhteessa. Vakituisten määrä on kasvanut jatkuvasti, sillä työvoimaa on tarvittu kesällä muun muassa uusien hissien pystytyksessä", Jormakka kertoo.

Sesonkina Rukalla on vajaat sata rinnetyöntekijää, joista 28 on vakinaisia. He kaikki ovat työaikakokeilussa mukana.

"Työnantajan näkökulmasta kokeilu on viittä prosenttia vaille täydellinen. Pientä pelivaraa voisi jättää esimerkiksi tällaisen syksyn suhteen, jolloin kauden alku ja lumetus siirtyi poikkeuksellisen lauhan sään vuoksi", Rukakeskus Oy:n liiketoimintajohtaja Matti Parviainen sanoo.

Syksyllä 2003 alkaneessa kokeilussa oli aluksi mukana neljä hiihtokeskusta, mutta nyt kokeilu on laajentunut kymmeneen suurimpaan hiihtokeskukseen, jotka ovat myös työnantajayhdistyksen jäseniä. Järjestelystä on sovittu yhdessä palvelualojen ammattiliiton (PAM) kanssa.

Kokeilusta tehtiin ensimmäisen kauden jälkeen kysely, jossa mitattiin kymmenellä kysymyksellä tyytyväisyyttä.

Arvosteluasteikko oli viisi. Arvosanan keskiarvo oli 4,2 eli osallistuneet työntekijät olivat erittäin tyytyväisiä. Myöskään sairauspoissaolot eivät ole kokeilun aikana lisääntyneet.

Esimerkiksi Rukalla yksi suksien huoltaja tekee hiihtosesonkina viiden viikon ajan 50 tunnin työviikkoa. Vastaavasti kesällä hänellä on kymmenen viikkoa vapaata ja vuosilomaa.

"Hiihtokeskustyöntekijöille on pystyttävä tarjoamaan pysyvä ja turvallinen työsuhde, kunnollinen työ ja kohtuullinen toimeentulo", PAM:n aluepäällikkö Lassi Ojanen sanoo.

Uusi malli ei sanottavasti lisää palkkakustannuksia. Rukalla se lisäsi työntekijöiden vuosiansioita vajaat 4000 euroa. Työntekijän vuosiansio on noin 19000 euroa.

"Vastaavasti meillä on motivoitunutta työvoimaa, jota ei tarvitse opettaa kauden alussa lumitykin käytössä", Parviainen sanoo. Hän toivoo, että kokeilusta tulee pysyvä käytäntö.

Uuden työaikamallin uskotaan yleistyvän muillakin matkailun palvelualoilla.

Muun muassa osa Kittilässä sijaitsevan hotelli Levitunturin ravintolatyöntekijöistä tekee jo pitempää päivää sesonkina.

"Moni tekee silloin kymmenen tunnin työpäiviä ja kerää ylitunnit pankkiin ja pitää ne pois kesällä. Kesäloma voi olla kahden kuukauden mittainen, tai lomaa pidetään hiljaisena aikana loka-marraskuussa", Levitunturin ravintolapäällikkö Marjatta Takala sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää