Kotimaa

Tiepalvelumiehet käynnistivät joululiikenteen avustusoperaation

Lumihiutale leijailee jälleen tielle jääneiden avuksi

Tilaajille

Vapaaehtoisten tiepalvelumiesten Operaatio Lumihiutale käynnistyi lauantaina puoliltapäivin tuttuun tapaan Helsingin Rautatientorilta.

Ennen tasan kahdeltatoista tapahtunutta yhteislähtöä tiepalvelumiehet ja -naiset nauttivat viiden asteen pakkasessa kuumaa hernerokkaa ja glögiä.

Yleinen puheenaihe oli pääkaupungin täydellinen lumettomuus. Muualla maassa lunta on jo ihan kunnolla ja maanteillä normaalit talvikelit.

Yksi uskollisista tien päälle lähtevistä on kajaanilainen Pentti Karppinen, 62. Hän on auttanut jo yli 15 vuoden ajan Kainuun alueella pulaan joutuneita etelän autoilijoita.

"Vuokattiin, Katinkultaan, Paljakkaan ja Ukkohallalle tulee joulunviettoon paljon väkeä. Tohinanmuodostus aiheuttaa sen, että luullaan sentin bensaa tankin pohjalla riittävän." Polttoaineen loppumisen lisäksi tyypillisiä joulumatkalaisten ongelmia ovat auton jäätymiset ja kylmästä johtuvat tekniset viat. Karppinen tuntee myös matkailuauton omistajien erityisen pulmatilanteen.

"Kun matkailuauto otetaan kylmiltään kuusen juurelta joulureissulle ja siinä on kesäpolttoaineet tankissa, niin kesäbensan pakkaskestävyys on heikko. Kyllä ainakin pohjoisessa vaaditaan talvisin arktista polttoainetta eli tankin sisältö kannattaa tarkistaa." Karppinen on ylpeä uudesta ajokistaan, pienoiskuorma-autosta, johon voi tien päältä kylmästä pelastaa kuusikin matkustajaa. "Termokset on siellä mulla mukana. Ihminen tässä työssä on tärkein autettava - eikä auto." Ensimmäistä kertaa joulunajan operaatioon lähtee ammattitiepalvelupäivystäjä Minna Rapo, 20, joka työskentelee Autoliitossa ensimmäisenä naisena alallaan.

"Mulla on joulut vapaata, kun vapaaehtoiset päivystää. Jouluruuhkat varmaan työllistää muakin", hän arvelee.

Ajoneuvoasentaja Rapo ehti työskennellä autokorjaamoissa ennen nykyistä työtään ja osaa korjata autoja myös tien päällä.

Palaute autoilijoilta on ollut myönteistä. "Etenkin naisautoilijat on onnessaan, kun menen paikalle." Avustusoperaatioon osallistuvat Autoliiton lisäksi myös Suomen Punainen Risti, Suomen Tiepalvelumiehet STM ja Suomen Tiepalvelumiesten liitto STML. Operaatio kestää 1.tammikuuta 2006 asti. Palvelu on maksuton, mutta tarvikkeista pitää maksaa.

Tien päälle saa apua soittamalla Autoliiton valtakunnalliseen palvelukeskukseen, numeroon 0200-8080 (0,95 e min+pvm) tai Suomen Tiepalvelumiehet STM ry:n numeroon 060000200 (0,66 e min+pvm).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää