Kotimaa    |   PRESIDENTINVAALIT 2006

Kampanja jalostaa Kallista

Kristillisdemokraattien ehdokas tarjoaisi olkapäätä epäonnistuneille

Tilaajille

Äänestyspäivä 15.1.2006 Ennakkoäänestys 4.1.-5.1. ja 7.1.-10.1.2006 Kampanja jalostaa Kallista Kristillisdemokraattien ehdokas tarjoaisi olkapäätä epäonnistuneille Kalliksen mielestä presidenttiä tarvitaan ratkomaan ongelmatilanteet Bjarne Kallis uskoo olevansa presidentinvaalikampanjan jälkeen parempi kansanedustaja kuin ennen kampanjaa. Jalostuminen on tapahtunut kohtaamisissa kansalaisten kanssa.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas sanoo olleensa aina lähellä kansaa, "mutta näköjään voi tulla vielä lähemmäksi".

"Kansan kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä, vaan täytyy tietää, mitä siellä tapahtuu." Kansa ei puhu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, vaan irtisanomisista, työttömyydestä ja eläkkeistä.

"Meidän poliitikkojen pitäisi tarjota enemmän olkapäätä, johon epäonnistunut voi nojata - sen sijaan, että nostetaan syyttävä sormi ja sanotaan, että olet epäonnistunut ja sinun olisi pitänyt tehdä niin ja näin." Kuusi vuotta sitten Kallis ei halunnut puolueensa presidenttiehdokkaaksi, eikä ehdokasta asetettu ollenkaan. Kallis sanoi silloin, että presidentinvaalit eivät ole puolueen profiilin tekemisen paikka. Hän myös etsi oikeistolle yhteistä ehdokasta mutta epäonnistui.

Nyt hän kertoo ajatelleensa, ettei ole hyvä, jos kaksissa perättäisissä vaaleissa puolueella ei ole omaa ehdokasta. Kun puolueväeltä tuli pyyntöjä ja vetoomuksia, ajattelin, että voin vielä syttyä, Kallis sanoo.

Hän sanoo avoimesti senkin, että valtiolta tuleva, vaaleihin korvamerkitty 84000 euroa vaikutti ratkaisuun.

Mitä hän sitten ajaa ehdokkuudellaan? Kalliksen mukaan todellista vaihtoehtoa kansalle.

"Kaikki ehdokkaat ovat keskenään erilaisia, ja Tarja Halonenkin on sanonut, että ehdokkaista jokainen myös pystyy hoitamaan tasavallan presidentin tehtävät." Presidentti-instituutio on Kalliksen mukaan melko lailla kohdallaan. Hän olettaa kansan olevan tyytyväinen, kun eduskunta ja hallitus hoitavat juoksevat asiat. "Mutta kun syntyy ongelmatilanteita, pitää olla joku, joka sanoo, missä kaappi seisoo ja avaa solmut." Solmunaukaisutehtävässä presidentillä pitäisi Kalliksen mukaan olla vähän lisää työkaluja: hänelle pitäisi palauttaa oikeus nimittää pääministeri ja hajottaa eduskunta.

Turvallisuuspolitiikan a ja o on Kalliksen mukaan se, että Suomeen ei hyökätä. "Hyökkäys ei ole todennäköinen, mutta siihen pitää varautua." Miten se tapahtuu? Tarvitaan oma uskottava puolustus, kiinteä side EU:hun ja "viime kädessä sotilasliitto, mutta se ei ole nyt ajankohtainen".

Toisin kuin hallitus Kallis katsoo, että kriisinhallintatehtäviin suomalaisjoukkoja saisi lähettää vain, jos tehtävään on YK:n mandaatti. "On oikein olla kriisinhallintajoukoissa, mutta liian herkästi ei pidä lähteä." Oppositiopoliitikko Kallis antaa tukensa hallituksen talouspolitiikalle. "Sitä en moiti, mutta jakopolitiikkaa moitin." Tuloerojen kasvu on seurausta poliittisista päätöksistä ja itsekkyyden kasvusta, hän sanoo.

"Hyvä, että veroja alennetaan, mutta taloudellisesti vaikeassa asemassa olevaa tuloveron aleneminen ei hyödytä." Tuloerojen kasvu johtaa pidemmällä tähtäimellä myös yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Kallis kantaa erityishuolta siitä, että työttömyyteen ei suhtauduta samalla vakavuudella kuin ennen, vaikka esimerkiksi Porissa ja Joensuussa työttömyysaste on 14, Imatralla 16 prosenttia. Koko maan työttömyysaste on kahdeksan.

Muissa pohjoismaissa on toisin: "Ruotsissa työttömiä on 5,9 prosenttia, ja sitä pidetään katastrofina!" Viime vaaleissa Kalliksen puolue ei asettunut minkään ehdokkaan taakse, mutta moni kansanedustaja kertoi, ketä toisella kierroksella äänestää. Kallis äänesti Esko Ahoa.

Syksyllä Kallis yllätti nimeämällä kansalaisvaltuuskuntansa vetäjäksi keskustan entisen varapuheenjohtajan, europarlamentaarikko Hannu Takkulan. Takkula perusteli siirtymäänsä sillä, että Matti Vanhasen keskusta oli loitontunut kristillisistä arvoista.

Alkukohun jälkeen Takkulasta ei ole paljoa kuulunut.

Kallis itse aloitti poliittisen uransa Rkp:ssä. Puoluetta hän vaihtoi 1978. Taustalla oli tuolloin 31-vuotiaan Kalliksen kokema hengellinen herätys. Kallis sanoo, että hänestä tuli "henkilökohtainen kristitty".

Mitä se tarkoittaa? "Päätöksen on tehnyt ensin järjen tasolla, ja siitä se on sitten siirtynyt sydämeen. Uskon, että ihmisellä on kaksi tietä, iankaikkinen elämä tai iankaikkinen kadotus. Valitsin iankaikkisen elämän", Kallis sanoo.

Bjarne Kallis aloittaa sarjan, jossa ehdokashaastattelut julkaistaan numerojärjestyksessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää