Kotimaa    |   PRESIDENTINVAALIT 2006

Halonen paransi lähes kaikkialla Helsingissä Niinistö voitti joka kolmannen äänestysalueen

Halosen kannatus lisääntyi varsinkin vihreiden tukialueilla

Tilaajille

Tarja Halonen oli presidentinvaalien toisella kierroksella Helsingissä suosituin Jakomäessä, Kumpulassa, osassa Herttoniemeä ja Vallilassa. Näillä alueilla hänen kannatuksensa ylitti 70 prosenttia.

Halosen kannatus nousi toisella kierroksella kaikkialla muualla paitsi Santahaminassa. Siellä hänen kannatuksensa putosi 0,4 prosenttiyksikköä.

Keskimäärin Halosen kannatus nousi Helsingissä noin seitsemän prosenttiyksikköä.

Keskimääräistä suurempaa kannatuksen nousu oli esimerkiksi Ruskeasuolla, Alppilassa, Harjussa, Ruoholahdessa, Punavuoressa ja Kampissa.

"Tämä viittaa siihen, että nämä ovat vihreiden vahvoja alueita. Niin kuin saattoi arvata, huomattava osa heistä siirtyi Halosen taakse", erikoistutkija Markku Lankinen Helsingin kaupungin tietokeskuksesta arvelee.

Kumpula, Käpylä, Toukola ja Siltasaari ovat muita vihreiden tukialueita, joilla äänestettiin toisella kierroksella istuvaa presidenttiä.

Lähiöissä Halosen kannatuksen nousu toisella kierroksella oli keskimääräistä pienempää. "Siellä Halonen oli jo ikään kuin käyttänyt kapasiteettinsa loppuun ensimmäisellä kierroksella", Lankinen sanoo.

Helsingissä Halosen kannatus oli vaalipäivänä vain runsaan prosenttiyksikön pienempi kuin ennakkoäänissä. Muualla Suomessa pudotus oli selvästi suurempi.

Lankisen mukaan tämäkin johtunee siitä, että Halonen sai varsinaisena vaalipäivänä vihreiden ääniä. "Se viittaa vihreiden ja sellaisten esiinmarssiin, jotka osasivat vasta uurnilla päättää, valitsevatko kolmosen vai yhdeksikön." Sauli Niinistö sai yli 70 prosenttia äänistä pääosassa Munkkiniemeä, Kaartinkaupungissa ja Kulosaaressa. Hän oli vahva myös pientaloalueilla, kuten Paloheinässä sekä Pakilassa.

Niinistö onnistui toisella kierroksella parantamaan asemiaan erityisen hyvin muun muassa Santahaminassa, Lauttasaaren länsiosassa, Etelä-Haagassa ja Kaivopuistossa.

Halosen kannatus putosi Helsingissä vuoden 2000 presidentinvaalien toiseen kierrokseen verrattuna peräti 13 prosenttiyksikköä.

"Kuusi vuotta sitten Halosta oli vastassa Esko Aho. Se ei tyydyttänyt helsinkiläisiä, jotka äänestivät mieluummin Halosta", Lankinen päättelee.

"Nyt ei ollut maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelua. Sen vuoksi ilmeisesti maaseutu passivoitui." Etu-Töölössä, Ullanlinnassa, Punavuoressa ja Katajanokalla Halosen kannatus väheni eniten kuuden vuoden takaiseen verrattuna.

Vähiten Halosen kannatus putosi perinteisissä betonilähiöissä ja uusilla asuinalueilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää