Turvallinen lintukoto jäi 1980-luvulle - Kotimaa | HS.fi

Turvallinen lintukoto jäi 1980-luvulle

14.2.2006 2:00

"On muuttunut, ihan kauheasti", linja-autonkuljettaja Jouko Ruuth arvioi isänmaan tilaa ja panee tupakaksi.

Ruuth ajaa Connexin bussia lentokentältä Helsingin keskustaan. "Yes, after ten minutes, please", hän neuvoo aikataulua kysyvää ulkomaalaista.

"Platform number ten." Ruuthin mielestä suurin osa asioista on kehittynyt Suomessa hyvään suuntaan sitten 1980-luvun.

Pahasta kehityksestä mieleen tulee lähinnä se, että "pennut kulkee kännissä kaljapullot kädessä".

Muutoksessa silmiinpistävää on tekninen kehitys ja sopeutuminen siihen. Puhelinkioskit riittivät ennen ihan hyvin soittotarpeisiin, nyt kioskeja tuskin enää onkaan. Jos ei ole tietokonetta, jää jälkeen. Taloyhtiön turvallisuuspäällikön kurssilla tähdennetään, että kaikki posti pitää lähettää sähköisesti. Bussin kassakonetta ei enää tarvitse itse näpelöidä, kaikki on valmiiksi koodattu, Ruuth luettelee.

Ja Helsinki on kansainvälistynyt! "Töissä kaverit kysyvät, että puhutko sä suomea." Espoolainen yrittäjä Mikko Säilynoja on vetänyt kevyen kympin Paloheinän laduilla ja on menossa lasten kanssa syömään. Huima on hänenkin mielestään ajan riento. Teknologia on tullut joka paikkaan. Pääosaa se voi auttaa, mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuuksia, hän sanoo.

"Työelämässä vaaditaan taitoa ja tietämystä - jossain määrin liikaa. Kaikki eivät tahdo pysyä matkassa." "Jako ei ole mennyt ihan tasan", Säilynoja sanoo.

Vantaalainen talousjohtaja Marita Sipola kaataa kuumaa tankkausjuomaa termospullosta ja luettelee suomalaisen yhteiskunnan muutoksia: "Kiire, egoistisuus ja hyvinvointi ovat kasvaneet." "Suomi ei ole enää se 1980-luvun turvallinen lintukoto", hän viittaa maapalloistumiseen, jolta ei voi sulkea silmiä.

Erityisesti häntä huolestuttaa lasten ja nuorten lisääntyvä pahoinvointi - maassa, jossa syntyy maailman terveimmät lapset.

Hammashoitaja

Toini Olin on ollut eläkkeellä muutaman vuoden ja päivittelee nyt ihmisten kauheaa kiirettä. Ei pystytä keskittymään, ei ehkä välitetä muista ihmisistä, hän miettii.

Esimerkiksi terveydenhuollossa työntekijöitä pidetään kovin tiukoilla. "Ennen sentään saatiin sijaisia." Olin odottaa Vaasan-junaa Helsingin rautatieasemalla ja valittaa julkisen liikenteen vähenemistä. Etenkin sunnuntaisin linja-autoyhteydet kotiin Espoon laitamille ovat harvassa.

Sanomalehtiviikko Suomen kouluissa 13.- 17.2.2006

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat