Häkämies: Puutiedot ensisijaisesti Stora Enson antamia - Kotimaa | HS.fi

Häkämies: Puutiedot ensisijaisesti Stora Enson antamia

"Kemijärven jatkotoimista neuvotellaan tiiviisti"

9.1.2008 2:00

Stora Enson Kemijärven-sellutehtaan lakkautuspäätöksestä on syntynyt ankara sanasota hallituksen ja opposition välille. Vasemmistoliitto uhkailee jo välikysymyksellä.

Päätös ravistelee myös suurimpien hallituspuolueiden suhteita.

Keskustalaisista varsinkin elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on nostanut profiiliaan. Pekkarinen on ilmoittanut tehneensä Stora Ensolle selväksi, että yhtiöllä on "moraalinen vastuu toiminnan jatkumisesta".

"Tästä vaatimuksesta pidän tiukasti kiinni", Pekkarinen sanoi tiistain Suomenmaassa.

Valtion omistajaohjauspolitiikasta vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) ei ota kantaa Pekkarisen aktiivisuuteen. "Minä luotan pääministerin kantaan", Häkämies painotti tiistaina Helsingin Sanomille.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) torjui maanantaina moitteet hallituksen toimettomuudesta. Hänen mukaansa eri ministerit ovat olleet paljon yhteydessä Stora Ensoon.

Häkämieskin vakuutti, että yhteydenpito Stora Enson johtoon on tiivistä.

"Mutta emme voi vaikuttaa pörssiyhtiön hallituksen päätöksentekoon. Kaikilla osakkeenomistajilla on yhtäläiset pelisäännöt." Häkämiehen mukaan valtio ei ole esimerkiksi pyrkinyt vaikuttamaan Stora Enson näkemyksiin Ruukki Groupin ostotarjouksesta. Yhtiö ilmoitti ennen joulua, että se olisi valmis ostamaan Kemijärven sellutehtaan.

Puunhuoltotiedot on Häkämiehen mukaan saatu ensisijaisesti Stora Ensolta. Hänen mielestään yhtiön tietoihin pitää omistajaohjaajan voida luottaa.

Häkämies ei ottanut kantaa tietoihin, joiden mukaan puupula ei välttämättä olisikaan niin paha kuin on annettu ymmärtää. Häkämiehen mukaan eri lähteistä saadut tiedot poikkeavat toisistaan.

Häkämies suhtautuu silti "hyvin toiveikkaasti" puunjalostusteollisuuden jatkomahdollisuuksiin Itä-Lapissa. "Puunjalostuksella tarkoitetaan siis muutakin kuin selluteollisuutta." Häkämiehen mukaan kulisseissa neuvotellaan täyttä häkää jatkotoimista Kemijärvellä.

Uskotko valtion väliintuloon Kemijärven pelastamiseksi?

HS.fi/keskustelu

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat