Kotimaa    |   KESKUSTAN PUOLUEKOKOUS, PROFIILI

Kiviniemessä on myös särmää

Tilaajille

Keskustan uusi puheenjohtaja Mari Kiviniemi on 41-vuotias jalasjärveläissyntyinen valtiotieteen maisteri Helsingistä. Neljännen kauden kansanedustaja on historiamme toinen nainen pääministerinä ja tälläkin kertaa keskustasta.

Vaatimaton ihminen, joka ei kulje aina minä-minä -asenteella. Hän osaa asiat, mutta ei tee siitä koskaan numeroa. Hän on niin sanottu hiljainen osaaja. Ihmisenä kummallisen vakaa, kokonainen ja ehjä. Pyrkyryys ei näy päälle.

Asioiden osaaminen tulee esiin jostakin piilosta, koska poliitikkona hän puhuu usein ympäripyöreästi. Lukuisia kertoja tulemme kuulemaan eduskunnan kyselytunnilla vastakysymyksen, mitä pääministeri tarkoitti.

Hänen puheenjohtajakampanjansakin oli omituisen vaatimaton. Kympin tytöksi kutsutusta ei paistanut missään vaiheessa hillitön himo voittaa. Hän kulki kantoaallon päällä.

Kiviniemi ei ole missään tapauksessa karismaattinen. Jollakin tavalla hän on jopa kylmän oloinen. Kylmyydestään hän väänsi vitsiä puheenjohtajatenteissä. Kertoi, että hänen jäljiltään eduskunnan uima-allas jäi Liisa Hyssälän todistuksen mukaan kylmäksi. Kansa nauroi keppoiselle jutulle. Kävi ilmi, ettei tämä nainen pysty täyttämään huonetta tarinoillaan.

Kiviniemi on kahden kouluikäisen lapsen äiti, mutta kotipuolesta tiedetään vähän. Hän annostelee julkisuuttaan tarkkaan eikä komeile alvariinsa naistenlehtien kansissa. Hän ei ole kuluttanut itseään puhki julkisuudessa.

Kiviniemeen voi luottaa. Hän puhuu esimerkiksi puolueensa metropolipolitiikasta suunnilleen samalla tavalla Laihialla kuin Sanomatalon Mediatorilla. Eli juuri päinvastoin kuin hänen pahimmat kilpailijansa puheenjohtajataiston aikana. Juuri rehellisyys paistoi läpi hänestä ja Timo Kaunistosta.

Kokoomuksella ei ole mitään syytä pelätä Kiviniemeä. Hän pitää kiinni sopimuksista, ja poliittisesti hän on kokoomukselle samanlainen cityvihreä liberaali kuin Matti Vanhanenkin. Kiviniemi ei myöskään avaa joka ainoata poliittista tilaisuutta perikeskustalaisilla aluepolitiikkapuheilla.

Hänen johdossaan helsinkiläisilläkin voi olla toivoa hieman paremmasta tulevaisuudesta. Onhan nainen itsekin helsinkiläinen jo pitkän ajan takaa. Jalasjärvi oli hänelle vain postilokero.

Hänestä löytyy myös kovuutta ja särmää. Sitä hän joutuu ensimmäiseksi käyttämään, kun aloittaa puolueen mätäpaiseiden poistamisen.

Hän on tosikko. Ja on niin fiksu, ettei edes yritä muuttautua lupsakaksi eteläpohjalaiseksi. Sen kolkan ihmiset eivät ole lupsakoita eivätkä nokkelia. Hänestä keskusta sai johtajan ja Suomi pääministerin, joka osaa naurahtaa päämiesten tapaamisissa oikeassa kohdassa suunnilleen kaikilla Euroopan pääkielillä heitettyjen sutkausten keskellä, ja kenen tahansa johtajan vieressä. Kunhan ei tarvitse kertoa sutkauksia itse.

HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää