Kotimaa    |   HS-gallup

Katainen suurin suosikki

Hallituspuolueiden johtajat ylivoimaisia HS:n pääministerikyselyssä

Tilaajille

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on kansan suurin suosikki seuraavaksi pääministeriksi. Suomalaisista 40 prosenttia pitää Kataista sopivimpana pääministerin tehtävään.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi jää kakkoseksi kymmenen prosentin erolla Kataiseen.

Kaukana perässä tulee Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen 12 prosentin kannatuksella.

Tiedot käyvät ilmi Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämästä tutkimuksesta.

Katainen kerää kolmen suurimman puolueen puheenjohtajista eniten kannatusta kaikista yhteiskuntaluokista. Hän on niin työttömien, opiskelijoiden kuin johtajienkin suosikki.

Tiukin puheenjohtajien kisa on työttömien keskuudessa. Katainen on ykkönen 30 prosentilla, Kiviniemeä kannattaa 25 ja Urpilaista 24 prosenttia työttömistä. Alle 20000 euroa vuodessa ansaitsevien suosikki on kuitenkin Kiviniemi.

Katainen on myös lähes kaikkien ikäryhmien suosikki. Vain 50-64-vuotiaiden ryhmässä Kiviniemi ja Katainen ovat tasoissa.

Omat seisovat vahvasti sekä Kataisen että Kiviniemen takana.

Urpilaisella omien kannatus on puheenjohtajista heikointa. Vain 43 prosenttia Sdp:n äänestäjistä pitää Urpilaista parhaana pääministeriksi.

Vahvinta Urpilaisen suosio on vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa.

Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner pitää Sdp:n tilannetta haastavana mutta uskoo Urpilaisen suosion nousuun.

"Jutta on kolmikon nuorin, ja Katainen ja Kiviniemi ovat saaneet valtavasti näkyvyyttä ja nostetta rooleistaan hallituksessa. Syksyn aikana Jutan kannatus tulee nousemaan." Sdp valitsee virallisesti pääministeriehdokkaansa myöhemmin, mutta Jungner pitää selvänä, että Urpilainen on Sdp:n valinta. Jungner vertaa Urpilaista entiseen pääministeriin Paavo Lipposeen ja toteaa, että Urpilainen olisi yhtä vahva johtaja.

"Tiedän, että hänellä on kaikki vaadittavat kyvyt. Nuoruus ei ole ongelma, tärkeintä on luja itseluottamus", Jungner sanoo.

Urpilaisen kannatus on heikointa Länsi-Suomessa, vaikka hän on eduskuntavaaleissa ehdolla Vaasan vaalipiiristä. Vankinta Urpilaisen tuki on Uudellamaalla.

Jungnerin mukaan Kokkolassa asuva Urpilainen ei kuitenkaan aio vaihtaa vaalipiiriään. HS ei tavoittanut Urpilaista kommenttia varten.

Katainen vaihtoi vuoden alussa vaalipiiriä Pohjois-Savosta Uudellemaalle. Kiviniemi siirtyi Vaasasta Uudellemaalle 2007.

Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa 2011.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää