Kotimaa

Kuljetusala uskoo dieselin verotuksen kiristyvän tuntuvasti lähivuosina

Energiaverotuksen uudistus ympäristöpohjaiseksi sisältyy ensi vuoden budjettiin.

Tilaajille

Auto- ja kuljetusalaa edustava SKAL uskoo dieselpolttoaineen verotuksen lähes kaksinkertaistuvan seuraavien vuosien aikana.

Kuljetusyritysten käyttämän dieselin litrakohtainen verotaso pyörii tällä haavaa 36 sentin tietämillä.

Valtiovarainministeriö käsittelee tänään energiaverotusta koskevaa lainmuutosluonnosta. Luonnoksessa esitetään muun muassa dieselveron nostamista 44 senttiin vuoden 2012 alusta lähtien.

VM arvioi, että tällainen veronkorotus aiheuttaisi kuljetusalalle noin 110-120 miljoonan euron lisäkustannukset. Kustannuksia hyvitetään alentamalla dieselautojen käyttövoimaveroa.

SKAL:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen uskoo verotuksen kiristyvän seuraavan 3-5 vuoden kuluessa noin 70 senttiin litralta. Tämä tietäisi hänen mukaansa kuljetusalalle vuosittain yli 300 miljoonan euron lisälaskua.

"Ei tuo kahdeksan senttiä maailmaa kaada, mutta se 30 senttiä, mikä tuolla maalissa häämöttää, vaikuttaa todella paljon", Lehtonen sanoi HS:lle.

VM:n lakiluonnosesityksessä todetaan, että dieselin verotus olisi nostettava 70 senttiin per litra, mikäli kaikkiin liikennepolttoaineisiin "käytettäisiin samansuuruista energiasisältöveroa ja todellisiin päästöihin perustuvaa hiilidioksidiveroa".

Esityksen mukaan veronkiristys kuitenkin lisäisi voimakkaasti raskaan hyötyliikenteen kustannuksia ja sillä olisi kielteisiä kansantaloudellisia vaikutuksia.

Dieselistä kerättävät verot tuottivat valtiolle vuonna 2009 noin 930 miljoonaa euroa.

Energiaverotuksen sisältö selviää tarkemmin tänään, kun valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) esittelee julkisuuteen budjetin päälinjat. Tiistaina Katainen antoi ymmärtää, että energiaverotuspakettiin tulee liittymään isoja rakenteellisia ympäristövastuuseen tähtääviä muutoksia.

VM:n ylimmät virkamiehet kokoontuivat tiistaina laatimaan VM:n omaa budjettiehdotusta rajavartiolaitoksen huvilalle Espooseen.

"Tämän hetken näköala talouden kehityksestä on positiivisempi kuin mitä se oli lomille lähdettäessä", Katainen luonnehti kokoustauolla.

Katainen muisti mainita, että Suomi oli etunenässä ajamassa pankkien stressitestejä, jotka ovat tuoneet rauhaa markkinoille ainakin toistaiseksi. Hänen mukaansa taloustilanne on suomalaisittain ajatellen toiveikas: "Emme ole pakkoraossa." Tällä hän tarkoittaa sitä, että julkisen talouden alijäämäisyys - se, että verotulot eivät riitä valtion menoihin - ei ole karkaamassa käsistä. VM:n mukaan talous on lähtemässä kasvuun ja voi olla loppuvuonna jo ripeää.

Jo aiemmin on tehty päätökset yhteensä noin 1,5 miljardin euron veronkorotuksista ensi vuodelle. Kataisen mukaan on täysin mahdollista, että Suomi on EU:n taloudellisesti vahvin jäsenmaa tänä vuonna Saksan ja Ruotsin ohella.

"Nyt kyse on siitä, osaavatko poliitikot hoitaa laman jälkilaskun", Katainen sanoi. "Julkisen talouden perustaa on mahdollista vahvistaa niin, että Suomi on hyvinvointiyhteiskunta jatkossakin. En usko elintason romahtamiseen." Toinen toive lähtee työmarkkinoille: Jotta Suomen kustannuskilpailukyky pysyisi hyvällä tasolla, palkkaneuvotteluissa sitä ei pitäisi tärvätä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää