Kotimaa

Käsittelyruuhka on laiton

Somalialaisten kasvattilapsihakemukset rajussa kasvussa

Tilaajille

Somalialaisten perheenyhdistämishakemukset ruuhkauttavat Maahanmuuttoviraston.

Oleskelupäätöstä odottaa nyt lähes 5000 somalialaisten perhesidehakemusta, vanhimmat tapaukset ovat vuoden 2008 alkupuoliskolta.

Hakemuksia tulee sisään nopeammin kuin niitä ehditään käsitellä: ensi vuoden lopussa ratkaisua odottavia hakemuksia ennustetaan olevan lähes 9000.

Perheenyhdistäminen tarkoittaa esimerkiksi oman puolison, lapsen tai vanhempien saamista Suomeen. Suomessa asuvan perheenkokoajan oleskelun perusteella voidaan hakea oleskelulupaa ulkomailla asuville perheenjäsenille.

Somalialaisten perhehakemusten määrää kasvattaa eniten kategoria "muu omainen". Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi kasvattilapset.

"Kasvattilasten määrä on iso. Nyt heitä on hakemusten mukaan lähes joka perheessä, kun pari vuotta sitten ei ollut juuri lainkaan", kertoo johtaja Heikki Taskinen Maahanmuuttovirastosta.

Yksi Suomessa asuva perheenkokoaja saattaa hakea Suomeen 1-20 perheenjäsentä. Keskimäärin yhtä myönteistä turvapaikka- ja suojelupäätöstä seuraa viiden ihmisen perheenyhdistämishakemus. Viime vuonna myönteisen oleskelulupapäätöksen sai 545 somalialaista.

Sisäministeriön huhtikuun lopussa valmistuneessa muistiossa epäillään, että ulkomaalaislain muutos ei ruuhkaa juuri helpota. Elokuun alussa voimaan tullut laki kiristää hieman perheenyhdistämisen ehtoja, mutta kiristykset eivät koske ennen lain voimaantuloa jätettyjä hakemuksia.

Sisäministeriön muistiossa todetaan, että ilmoitettujen kasvattilapsien määrän jatkuva kasvu ei voi selittyä Somalian sekasortoisella tilanteella. Ministeriön epäilyksiä väärinkäytöksistä lisäsi alkuvuoden hakemuksista paljastunut kasvattilasten vääristynyt sukupuolijakauma. Muistion mukaan ilmoitetuista 13-17-vuotiaista kasvattilapsista 70 prosenttia oli tyttöjä.

Raportti muistuttaa, että kasvattilapsijärjestelmää voidaan yrittää käyttää myös ihmiskaupan välineenä. Maailmalla ihmiskauppa liittyy usein prostituutioon tai elinkauppaan.

Maahanmuuttoviraston Taskinen kertoo kuulleensa epäilyksiä, haetaanko tyttöjä Suomeen huollettavien lasten sijaan kakkosvaimoiksi tai piikomaan. Somaliassa täysikäisyyden raja on 15 vuotta.

Kyse on riskien nostamisesta esiin, tutkimusta tai analyysia asiasta ei ole, kertoo sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne. HS:n pyytämissä kevään ja kesän luvuissa sukupuolivääristymää ei enää näy.

Kehitysjohtaja Esa Markkanen on nimetty selvittämään asiaa lisää.

Hakemusruuhka on laiton, sillä nyt somalialaiset odottavat perheenyhdistämispäätöstä keskimäärin kaksi vuotta ja neljä kuukautta, vaikka ratkaisu pitää antaa yhdeksässä kuukaudessa. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on antanut viivästyneeseen päätökseen liittyen jo yhden huomautuksen.

Sisäministeriö laski tarvitsevansa ensi vuoden budjettiin 1,8 miljoonaa euroa somalialaisten hakemussuman helpottamiseen. Sillä saisi 20 henkilötyövuotta lisää käsittelyyn. Se ei vielä auttaisi purkamaan jonoja, mutta ruuhkautuminen hidastuisi.

Hallituksen budjettiriihessä lisärahaa ei löytynyt. Ratkaisuksi budjettiesitykseen kirjattiin yhteistyön tiivistäminen ulkoministeriön kanssa sekä selvitysmiehen asettaminen.

"Kielteistä perheenyhdistämispäätöstä ei voi tehdä, jos sille ei löydy perustetta", Taskinen muistuttaa. "Jos ei ole resursseja, myönteisten päätösten osuus lisääntyy merkittävästi. Silloin Suomeen saapuvien joukossa on väistämättä myös ihmisiä, joilla edellytykset eivät täyty." Ulkomaat B 1

Kari Huhdan näkökulma

Huonoja unia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää