Kotimaa

Tutkimus: Tupakointi raskausaikana lisää lasten psykiatrisia sairauksia

Sikiöaikana usein tupakalle altistuneilla on enemmän ylivilkkautta ja ennenaikaisia kuolemia.

Tilaajille

Jos nainen tupakoi raskausaikanaan, kehittyvän lapsen vaara saada psykiatrinen sairaus kasvaa. Kun savukkeita palaa runsaasti, riskikin kasvaa.

Yhteys todettiin laajassa suomalaisessa tutkimuksessa, joka on ensimmäinen laatuaan. Siinä olivat mukana kaikki vuosina 1987-1989 Suomessa syntyneet lapset.

Neuvoloista kerättiin lasten äitien kertomat tiedot tupakoinnistaan, syntymärekisteristä taas muun muassa lasten syntymäpainot ja raskauden kestot. Lasten myöhempiä vaiheita seurattiin kahdesta muusta rekisteristä, joista etsittiin tietoja kuolemista sekä hoidoista psykiatrisen sairaalan vuodeosastolla ja poliklinikalla.

Epäily yhteydestä nousi aiemmasta tutkimuksesta.

"Tutkimme keskosten päänympärystä ja aivojen tilavuutta lasketussa syntymäajassa suhteessa raskauden aikaiseen altistumiseen tupakalle", kertoo lääketieteen kandidaatti Mikael Ekblad. Hän opiskelee lääkäriksi Turussa, mutta tekee jo tutkimusta väitöskirjaa varten.

"Raskauden aikana tupakoineiden naisten lasten pikkuaivojen ja etuaivolohkon tilavuus on merkittävästi pienempi. Nämä alueet ovat tärkeitä tiedon käsittelyn kehittymiselle, ja voivat liittyä psykiatriseen sairastavuuteen." Aiempi tutkimus ilmestyi Journal of Pediatrics -lehdessä talvella. Tupakoinnin ja psykiatrisen sairauden vaaran välisen yhteyden löytänyt tutkimus taas julkaistiin elokuussa Yhdysvaltain lääkärijärjestön Archives of General Psychiatry -lehdessä.

Lapset ryhmiteltiin kolmeen joukkoon: tupakalta välttyneisiin sekä alle tai yli kymmenelle savukkeelle päivässä altistuneisiin. Tupakalta välttyneistä lapsista lähes joka seitsemäs (14 prosenttia) sai psykiatrisen diagnoosin varhaiseen aikuisikään mennessä.

Alle kymmenelle savukkeelle päivässä altistuneista niin oli käynyt useammalle kuin joka viidennelle (21 prosenttia). Yli kymmenelle savukkeelle päivässä altistuneista diagnoosi oli tehty joka neljännelle (25 prosenttia).

Äitien taustatekijät vakioitiin eli ne eivät vaikuttaneet tulokseen. Näihin vakioituihin kuului myös äidin saama psykiatrinen hoito. Se oli mukana siksi, että periytyvyyden vaikutus on suurin juuri vaikeimmissa psykiatrisissa sairauksissa.

Lasten saamat diagnoosit vaihtelivat, eikä monen oireilu jäänyt vain yhteen diagnoosiin.

"Voimakkaimmin esiin nousivat tunne-elämän ja käytöksen häiriöt", Ekblad kertoo. Muitakin löytyi: päihteiden väärinkäyttöä, ylivilkkautta, mielialahäiriöitä.

Kaikki lapset eivät selvinneet aikuisikään, vaan myös kuolemat olivat yleisempiä paljon polttaneiden äitien lasten joukossa. Tutkijat eivät selvittäneet kuolinsyitä tarkemmin, mutta tarkistivat itsemurhat: ei merkitsevää yhteyttä. "Ylivilkkaus voi altistaa onnettomuuksille", Ekblad pohtii.

Lasten psykiatrisia sairauksia aiotaan tutkia tarkemmin selvittämällä, millaisia lääkkeitä heille on määrätty.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää