Kotimaa    |   punaisella matolla

Israelissa historia on nykypäivää

Presidentti Halonen keskusteli tiistaina rauhanprosessista presidentti Peresin ja pääministeri Netanjahun kanssa.

Tilaajille

Sarjassa seurataan presidentin Lähi-itään suuntautuvien valtiovierailuiden seremonioita.

Israelissa historia on nykypäivää Jerusalem. Holokausti ei ole meille historiaa, se on perintö, joka meillä jokaisella on kannettavanamme, lausui Jerusalemin Holokausti-museon johtaja Jehodit Shen-Dai maanantaina esitellessään museota presidentti Tarja Haloselle.

Shen-Dain omat isovanhemmat murhattiin Belzecin kuolemanleirillä Puolassa.

Muutama vuosi sitten valmistunut museo on upea näyttely karmeasta aiheesta; holokaustista, kuuden miljoonan juutalaisen kansanmurhasta Saksan natsivallan aikaan.

Israelin presidentti Shimon Peres kiitti päivällä valtiovierailun tervetulopuheessaan Halosta siitä, että Suomen juutalaisia ei toisessa maailmansodassa luovutettu natseille. Holokausti-museon tilastojen mukaan Suomesta luovutettiin seitsemän juutalaista.

Israelissa historia vaikuttaa maan nykypäivään enemmän kuin missään muussa maassa. Jerusalemin asema kolmen uskonnon pyhänä kaupunkina juontaa vuosituhanten taakse, eikä Lähi-itää vuosikymmeniä riivannutta väkivallan kierrettä tunnuta saavan millään poikki.

Rauha olikin Halosen valtiovierailun keskeinen teema.

Halonen kiitteli Peresin työtä rauhanprosessin edistämiseksi.

Vuonna 1994 Nobelin rauhanpalkinnon saanut Peres vaikuttaa hyväkuntoiselta, mutta 87 vuoden ikä on tehnyt hänestä hauraan oloisen.

Hauraalta vaikuttaa myös rauhanprosessin tila.

Sunnuntaina Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman julisti, että rauhansopimuksesta puhuminen on "lapsellista".

EU on viime aikoina hakenut aktiivisempaa roolia Israelin ja palestiinalaishallinnon neuvotteluiden edistämisessä. Liebermania tämä ei innosta. "Ratkaiskaa omat ongelmanne, ennen kuin tulette tänne valittamaan", Lieberman sanoi lehtitietojen mukaan Ranskan ja Espanjan ulkoministereille viikonloppuna.

Ongelmilla hän tarkoitti joissain Euroopan maissa kaavailtua huntukieltoa ja Sveitsin moskeijakieltoa.

Ulkoministeri

Alexander Stubb tapasi virkaveljensä tiistaina.

Lieberman esitteli suoraviivaiset näkemyksensä, Stubb yritti puhua lempiaiheestaan "arvokkaasta ja kunnioittavasta ulkopolitiikasta".

Halonen tapasi myös pääministeri Benjamin Netanjahun, jonka kanssa hän kertoi käyneensä avoimen ja suoran keskustelun. Netanjahun keskeinen teema oli se, millä keinoin rauhanprosessissa turvataan Israelin turvallisuus.

Vierailun iltapäivä oli menneisyyden muistamista; Halonen laski ensin seppeleen sionismin perustajan Theodor Herzlin haudalle.

Yad Vashemissa eli Holokausti-keskuksessa Halonen kävi museon lisäksi myös Muistojen hallissa, jossa kuunneltiin kuorolaulua ja rukous.

Halonen laski seppeleen ja käänsi ikuisen tulen kovemmalle. Holokaustissa kuolleiden lasten muistomerkillä hän kirjoitti vieraskirjaan.

Juutalaisen kansanrahaston ylläpitämässä Kansojen metsässä Halonen istutti öljypuun. "Ihmiskunnan synkimpien hetkien muistelun jälkeen, mikä olisikaan parempaa kuin istuttaa puu ja katsoa tulevaisuuteen", Halonen sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää