Kotimaa

Pohjavedet tavallista alempana

Kesä ja syksy olleet vähäsateisia suuressa osassa Etelä-Suomea

Tilaajille

Nurmijärvi. Taskulampun valo nuolee kaivon betoniset renkaat, osuu neljässä metrissä veteen ja jatkaa matkaansa vaivatta pohjaan saakka.

Vesi on kirkasta, mutta sitä on vähän, vain metri kaivon pohjalla. Ollaan Aholan talon pihamaalla Nurmijärven Palojoella, parin kilometrin päässä kansalliskirjailija Aleksis Kiven lapsuudenkodista.

"Sadepilvet ovat kiertäneet meidät tänä kesänä", talon emäntä, perhepäivähoitaja Anneli Ariluoma harmittelee. Kuivaa on ollut erityisesti heinäkuussa ja nyt lokakuussa.

Kesä ja syksy ovat olleet poikkeuksellisen vähäsateisia myös suuressa osassa muuta Etelä-Suomea. Paikoin vettä on saatu alle puolet normaalista. Kuivuus näkyy monin tavoin: järvien pinnat ovat alhaalla, jokien virtaamat pieniä ja pohjavesi tavallista syvemmällä.

"Pohjaveden pinta on valtakunnallisesti nollasta 35 senttiin alle keskimääräisen. Syyssateet eivät ole vielä ehtineet täyttää varastoja", kertoo tutkija Mirjam Orvomaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Uudellamaalla pohjavesi on keskimäärin viidestä kymmeneen senttiä tavanomaista alempana. Paikalliset erot voivat Orvomaan mukaan kuitenkin olla suuria.

Aholan talossa kaivovettä on säännöstelty syyskuun alkupuolelta saakka. Vessaa ei ole pienimpien tarpeiden jälkeen vedetty. Tiskit Anneli Ariluoma on pessyt käsin ja pyykit poikansa Aleksi Ariluoman kerrostaloasunnossa Klaukkalassa.

Kolme hoitolasta ovat "onneksi kaikki vaipoissa", niin että vettä ei mene kuin pyllynpesuun. Puutarhan kasteluun Anneli ja hänen miehensä Kimmo Ariluoma ovat pumpanneet vettä osmankäämiä kasvavasta pihalammikosta.

Ariluomien nuorin lapsi Mirka täyttää 18 vuotta marraskuun alussa. Talossa on silloin isot juhlat, mutta vessan ovessa silloinkin lappu, että älä vedä pikkuasioiden takia.

Vieraita on myös tarkoitus ohjata käyttämään talon kahta ulkohuussia, sitä, jonka seinään on ruiskumaalattu presidentti Urho Kekkosen muotokuva, sekä sitä toista, jonka seinässä ei ole Kekkosta.

Aholan kaivo on kaivettu sotien jälkeen vuonna 1947. Vettä siinä riitti yhtäjaksoisesti aina ennätyskuivaan vuoteen 2003.

"Mä muistan ekan kerran, kun meiltä loppui vesi. Menin hakemaan hanasta, kun olin syönyt turkinpippureita, mutta ei tullutkaan mitään", Mirka Ariluoma kertoo.

Toisen kerran vesi kävi vähiin vuonna 2006. Silloin Ariluomat porauttivat tontille porakaivon reiän yli sadan metrin syvyyteen. Kaivo jäi silloin viimeistelemättä, kun sateet alkoivat nostaa vanhan rengaskaivon vedenpintaa.

Nyt porakaivon viimeistelyyn olisi tarkoitus ottaa muutaman tuhannen euron laina: "Ei uskalla lähteä talveen vanhan kaivon varassa, kun [perhepäivähoitajan] työkin on kiinni siitä, että talossa riittää vettä", Anneli Ariluoma sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää