Kotimaa    |   Hallitusohjelma

Yrittäjät haluavat hallituksen ottavan kolmikannalta vallan itselleen

Suomen Yrittäjien mielestä riittäisi, että hallitus vain kuulisi järjestöjä.

Tilaajille

HS:n kirjoitussarja kartoittaa suomalaisten toiveita tulevalle hallitukselle.

Yrittäjät haluavat hallituksen ottavan kolmikannalta vallan itselleen Suomen Yrittäjien mielestä hallitus on jäänyt työmarkkinajärjestöjen panttivangiksi eikä ole sen takia pystynyt toteuttamaan kaikkia uudistuksia, joita tämänhetkiseen hallitusohjelmaan on kirjattu.

Siksi etujärjestön tärkein vaatimus tulevaan hallitusohjelmaan liittyy suomalaiseen päätöksentekojärjestelmään. Hallituksen pitää ottaa itselleen takaisin valta ja vastuu, jotka nyt on luovutettu työmarkkinajärjestöille.

"Kolmikanta on saanut paljon asioita aikaan, mutta aika on ajanut nykyisen työskentelymallin ohi. Ei voi olla niin, että asiat eivät etene, jos työmarkkinaosapuolille ei sovi", sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Kolmikanta tarkoittaa sitä, että palkansaaja- ja työnantajajärjestöt neuvottelevat yhdessä hallituksen kanssa muun muassa eläkkeistä ja työelämälainsäädännöstä.

Järventauksen mielestä oikeampi malli olisi se, että järjestöjen mielipide eri esityksiin kuultaisiin, mutta sen jälkeen hallitus tekisi omat linjauksensa. Esimerkiksi eläkeasioissa se olisi radikaali muutos.

Toinen Suomen Yrittäjien ikuisuusaihe on niin sanottu joustoturva. Se tarkoittaa sitä, että työpaikoilla olisi mahdollista sopia paikallisesti esimerkiksi palkkauksen ja työajan yksityiskohdista.

"Lisättäisiin paikallista järjenkäyttöä. Lailla säädettäisiin mahdollisuus poiketa työehtosopimuksesta, jos sekä työnantaja että työntekijät sitä haluavat", Järventaus sanoo.

Samalla kajottaisiin työehtosopimusten yleissitovuuteen eli siihen, että valtakunnallinen työehtosopimus sitoo myös järjestäytymätöntä saman alan työnantajaa.

"Yleissitovuus muuttuisi ehdottomasta oikeudesta subjektiiviseksi oikeudeksi. Sitä voisi käyttää, jos haluaisi", Järventaus sanoo.

Yleissitovuus on ammattiyhdistykselle pyhä asia, joten sen muuttaminen ei ihan tuosta noin onnistu. Se voisi onnistua lähinnä silloin, jos hallitus ohittaisi kolmikannan.

Verotus tulee Jussi Järventauksen listalla vasta kolmantena. Se ei tarkoita, että verotus ei yrittäjiä huolestuttaisi - narina on yleensä ollut loputon, mutta nyt yrittäjäjärjestö muistaa myös kiittää.

"Meillä on ollut hyvin toimiva yritysvero- ja osinkojärjestelmä, joka on vahvistanut myös pienten yritysten vakavaraisuutta ja auttanut niitä pitämään työvoimansa taantuman aikanakin." Hyvää ei Järventauksen mielestä pitäisi pilata. Hän on huolissaan parhaillaan istuvan Martti Hetemäen verotyöryhmästä, joka välimietinnön perusteella muun muassa poistaisi listaamattomien yhtiöiden verovapaat osingot - joita yrittäjien mielestä ei saa edes sanoa verovapaiksi osingoiksi, koska yritys on kertaalleen jo yhdet verot maksanut.

Suomen Yrittäjien toiveena on, että verotus olisi rakenteeltaan työntekoon ja yrittämiseen kannustava. Järventauksen mukaan pitää hyväksyä se, että yrittäjä ottaa suuremman riskin, josta hänet pitää palkita.

Suomen Yrittäjät on etujärjestönä kokenut lobbaaja, jota itseoikeutetusti kuullaan hallitusneuvotteluissa. Tähän järjestö on varautunut tekemällä yli satasivuisen tavoiteohjelman, jossa yksikään kivi yrittäjän tiellä ei jää kääntämättä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää