Kotimaa

Vanhuksia jäi pakkasen armoille

Sähkökatkoksen vuoksi iäkkäitä alettiin evakuoida Mäntyharjulla ja Pertunmaalla.

Tilaajille

Lumisateen aiheuttamat sähkökatkokset jättivät vanhuksia pakkasen armoille erityisesti Etelä-Savossa. Huonokuntoisimmat asukkaat joutuivat lähtemään tilapäisesti kodeistaan, koska sähkönjakelun keskeytykset voivat jatkua vielä päiviä.

Laajimpia katkokset olivat energiayhtiö Suur-Savon Sähkön alueella: yhtiön asiakkaista 15000 oli vielä illalla vailla sähköä.

Lumisade keräsi puihin tykkylunta, taivutti runkoja linjojen päälle ja vei sähköt tiistaina koko maassa ainakin noin 60000 asiakkaalta. Suurinta haittaa katkokset aiheuttivat Etelä-Savon lisäksi Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä.

Paikoin katkokset aiheuttivat liki poikkeustilan. Mäntyharjulla Etelä-Savossa lähes koko taajama oli aamupäivällä vailla sähköä.

Terveyskeskuksessa sähköt pysyivät päällä varajärjestelmän avulla. Potilaiden hoito tosin vaikeutui, koska kunnantalolla sijaitsevat tietokonepalvelimet pimenivät, eikä potilastietoihin päästy käsiksi.

Kunta kehotti vähentämään juomaveden käyttöä, eikä jätevesiä pystytty puhdistamaan normaalisti.

Suurinta huolta kannettiin vanhuksista, joilla ei ole käytössään puulämmitystä tai jotka eivät jaksa pitää taloja lämpimänä klapeilla.

"Siellä on niin huonokuntoisia ihmisiä, etteivät he välttämättä pysty hakemaan liiteristä puita ja lämmittämään", kertoo pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Sääennuste lupaa maakuntaan keskiviikoksi enimmillään liki 20 asteen pakkasia. Halmeslahti arvioi, että talot pysyvät asuinkelpoisina ilman lämmitystä noin vuorokauden.

Mäntyharju ja Pertunmaa alkoivat jo illalla evakuoida vanhuksia lämpimiin tiloihin. Vanhusten asuntoja tarkastettiin myös Hirvensalmella. Keski-Suomen Joutsassa varauduttiin iäkkäiden siirtämiseen vanhainkotimajoitukseen.

Suur-Savon Sähkön käyttöpäällikkö Arto Nieminen kertoo korjausten jatkuvan loppuviikkoon. Lyhyitä katkoja saattaa esiintyä jopa viikkojen ajan.

Energiayhtiö Vattenfall arvioi, että yhtiö saa korjattua suurimman osan vioistaan viimeistään keskiviikkona päivällä.

Vattenfall käytti korjauksissa apuna helikopteriin kiinnitettyä pylvästä, jolla tykkylunta pudotetaan puista. Suur-Savon Sähkö saa kopterin käyttöönsä tänään keskiviikkona.

"Paras vaihtoehto olisi se, että keli menee selvästi plussan puolelle", kertoo käyttöpäällikkö Markku Vänskä Vattenfallilta. "Se tuo lumikuorman alas puustosta." Ilmatieteen laitoksen mukaan sää pysyy kuitenkin lähipäivät selvästi pakkasen puolella.

Terveyskeskuksessa sähköt pysyivät varajärjestelmän avulla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää