Kotimaa

Tšetšeenien auttajaa uhkaa vankeusrangaistus

Mikael Storsjö sanoo toimineensa tietoisella riskillä, mutta kiistää rikkoneensa lakia.

Tilaajille

Kymmeniä tšetšeenipakolaisia Suomeen järjestänyt it-yrittäjä Mikael Storsjö uhkaa saada toiminnastaan vankeusrangaistuksen.

Syyttäjä Mikko Sipilä vaatii Storsjölle vankeutta kolmesta laittoman maahantulon järjestämisestä, joista yhtä hän pitää törkeänä.

Jutun käsittely alkoi torstaina Vantaan käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Epäillyt rikokset on tehty vuosina 2007-2010.

Syytteen mukaan Storsjö on seitsemällä eri kerralla tuonut tai yrittänyt tuoda Istanbulista Suomeen yhteensä 22 tšetšeeniä, joista yhdeksän on ollut alaikäisiä.

Tulijoilla ei ole ollut laillisia matkustusasiakirjoja.

Valtaosassa teoista syytteessä on myös toinen mies, jota syyttäjä pitää Storsjön Turkista käsin toimineena rikoskumppanina.

Syyttäjä katsoo, että matkojen järjestelyssä on ollut mukana muitakin ihmisiä Turkissa ja Georgiassa, joten kyse on ollut järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnasta.

Storsjö ja toinen syytetty kiistävät rikkoneensa lakia ja olleensa osa ryhmää. Storsjö vetoaa rikoslakiin, joka sallii ihmisten maahantulon järjestämisen, jos teolle on hyväksyttävä syy.

"Olen päättänyt auttaa näitä ihmisiä, ja olen tehnyt sen tietoisella riskillä", hän sanoo.

Syyttäjän kanta on, että ihmisten maahan junaileminen humanitäärisillä perusteilla on toimintaa, jossa jokaisen ihmisen tilanne tulee arvioida erikseen.

"Voiko olla niin, että jos syystä tai toisesta tuntee sympatiaa tiettyä kansanryhmää tai muuta kohtaan, sen jälkeen kaikkea saa tehdä sen hyväksi", Sipilä kysyy.

Hän huomauttaa, että Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset valitaan objektiivisesti sen mukaan, kuka tarvitsee eniten suojelua.

"Onko oikein, että yksittäinen henkilö valitsee sen kansanryhmän, joka on turvan tarpeessa, ja ne henkilöt, jotka turvaa tarvitsevat?" Näyttöä Storsjön saamasta taloudellisesta hyödystä ei ole. Hän on maksanut tulijoiden matkakulut omasta ja yrityksensä pussista.

Syyttäjän mukaan tšetšeenien auttaminen onkin tuonut Storsjölle rahan sijaan "mainetta ja tiettyjen piirien kunnioitusta".

Storsjö kiistää väitteen. Hän sanoo tuoneensa toimintansa julki vasta sen jälkeen, kun rajavartiolaitos oli kertonut rikosepäilyistä.

Asian oikeuskäsittely jatkuu huhtikuussa. Puolustus haluaa kuulla todistajana muun muassa europarlamentaarikko Heidi Hautalaa (vihr).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää