Kotimaa

Lämpökaivojen poraaminen tulee luvanvaraiseksi toukokuussa

Kaupungit haluavat rajoittaa maalämpö- järjestelmien rakentamista keskustoissaan.

Tilaajille

Maalämpöä keräävien lämpökaivojen poraaminen muuttuu luvanvaraiseksi. Lämpökaivoja koskeva maankäyttö- ja rakennusasetuksen muutos tulee voimaan 1. toukokuuta.

Lupa vaaditaan, kun rakennuksen lämmitysjärjestelmä vaihdetaan maalämpöä hyödyntäväksi, tai kun maalämpöä halutaan käyttää lisälämmön lähteenä.

Kunnat suhtautuivat myönteisesti ympäristöministeriön ajamaan asetuksenmuutokseen, kertoo hallitussihteeri Kirsi Martinkauppi ympäristöministeriöstä.

Ainoa soraääni on kuulunut Rakennustarkastusyhdistyksestä, joka on epäillyt tarkastusresurssien riittävyyttä, kun asetus tulee voimaan. Joissakin lausunnoissa haluttiin myös kaivojen poraajille tiettyjä pätevyysvaatimuksia.

Asetuksen mukaan lupa voitaisiin evätä esimerkiksi silloin, kun kaivo on suunniteltu merkittävälle pohjavesialueelle tai liian lähelle toista kaivoa.

Tähän asti lämpökaivon poraamista ja lämpöputkiston asentamista vanhoihin rakennuksiin ei ole säädelty laissa. Osa kunnista on vaatinut niille rakennusluvan ja osa toimenpideluvan. Kuntaliiton 2009 tekemän kyselyn mukaan 68,5 prosentissa kunnista ei lämpökaivoja valvottu mitenkään.

Uudisrakennuksissa rakennuslupa on pakollinen, ja lämmitysjärjestelmä käsitellään sen yhteydessä.

Ympäristöministeriön mukaan lämpökaivojen poraamiseen ja putkien asentamiseen voi liittyä riskejä. Yksi riskeistä on pohjaveden pilaantuminen.

Lämmitysjärjestelmän toimintaan liittyvät riskit ovat myös mahdollisia. Kaivoissa voi tulla suunnitteluvirheitä tai ne voivat olla alimitoitettuja.

Isoissa kaupungeissa ongelmana voi olla myös maanalaisen tilan käyttäminen. Esimerkiksi Helsingissä on rakennettu tunneleita hyvin runsaasti. Lausunnossaan Helsinki suhtautuu myönteisesti ympäristöministeriön suunnitelmiin asetuksen muutoksesta.

"Kun muutos tulee voimaan, voidaan lämpökaivot kieltää vaikkapa tulevan Pisara-radan reitiltä", sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Tampere ja Turku ovat antaneet ympäristöministeriölle samanlaisen lausunnon kuin Helsinki.

Turussa lämpökaivojen rakentamiseen on toistaiseksi riittänyt vapaaehtoinen ilmoitus. Poraaminen on ollut rakennustarkastaja Reima Ojalan mukaan melko villiä.

"Meillä ei ole mitään tietoja vanhojen rakennusten lämpökaivoista. Olemme pyytäneet tietoja kaivoja poraavilta yrityksiltä, mutta kaikki eivät ole ilmoittaneet töistään", Ojala kertoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää