Kotimaa

Tärkeimmät kasarmit korjataan

Pienet varuskunnat odottavat kunnostusta lakkautusuhan takia

Tilaajille

Pienet varuskunnat ovat joutuneet puolustusvoimien jonotuslistalle. Kasarmirakennuksissa olisi korjattavaa ja kunnostettavaa, mutta toistaiseksi korjauspäätöksiä ei ole tehty.

Syynä on Puolustusvoimien uudistaminen muutaman vuoden kuluessa ja samalla varuskuntien mahdollinen lakkauttaminen.

"Puolustusministeriö ja pääesikunta ovat linjanneet, ettei korjaushankkeita tehtäisi turhaan niihin varuskuntiin, jotka ovat mahdollisen lakkautusuhan alla. Mitään tarkkoja listoja ei ole, mutta varmoja investointikohteita ovat suuret valmiusyhtymät Kajaanissa, Säkylässä ja Vekaranjärvellä", toteaa puolustushallinnon rakennuslaitoksen johtaja Pekka Salojärvi.

Tyydyttävässä kunnossa olevia kasarmeja on useampia esimerkiksi Keuruulla, Kontiolahdella, Sodankylässä ja Rovaniemellä. Riihimäellä ja Dragsvikissä on molemmissa korjausohjelmassa yksi kasarmi. Korjauksen tarpeessa olisi kuitenkin useampia kasarmeja, koska ne ovat vain tyydyttävässä kunnossa.

Alueelliset luvut selviävät puolustushallinnon rakennuslaitoksen tiedoista.

Puolustusvoimien kasarmeista vain noin kolmasosa on hyvässä kunnossa. Tyydyttävässä kunnossa olevia kasarmeja on 43 ja huonokuntoisia 18, tosin osa niistä on korjauksessa tai tyhjillään.

Suurimpana ongelma on ollut kasarmien huono sisäilma.

Nyt korjauksia suunnitellaan ja tehdään suuriin varuskuntiin, joissa varusmiehiä koulutetaan vuodessa useampi tuhat.

Esimerkiksi Parolassa, Vekaranjärvellä ja Kajaanissa on tehty korjaussuunnitelmia useampaan kasarmiin. Lisäksi Santahaminassa Helsingissä on viime vuosina toteutettu korjaushankkeita.

"Nyt teemme vain välttämättömimpiä toimenpiteitä. Käytännössä ne ovat korjauksia sellaisiin kohteisiin, joissa on selviä terveydellisiä tai turvallisuuteen liittyviä haittoja tai sitten viranomaismääräyksiä korjauksista", sanoo everstiluutnantti Jyrki Nurminen pääesikunnan logistiikkaosastolta.

Kasarmien kunnosta vastaa Senaatti-kiinteistöt. Käytännössä korjausohjelmat laaditaan yhteistyössä puolustusvoimien kanssa, joka vuokraa kasarmit valtion omistamalta Senaatti-kiinteistöiltä.

Muutama vuosi sitten Senaatti-kiinteistöjen investointikehys puolustusvoimien hankkeisiin nousi 70 miljoonasta sataan miljoonaan euroon vuodessa. Korjauksiin summasta käytetään 65-70 miljoonaa.

"Pystymme korjaamaan vuosittain noin kahdesta kolmeen kasarmia. Tilanne on kohtalainen ja jollakin tavalla hallinnassa. Toki pyrimme kohdistamaan korjaukset jo nyt sinne, missä toiminta oletettavasti jatkuu myös muutaman vuoden päästä", kertoo johtava asiantuntija Karl Gädda Senaatti-kiinteistöistä.

Salojärvi uskoo, että korjauksia voidaan jatkaa, vaikka määrärahat pienenisivät.

"Toivon, että mahdolliset määrärahojen leikkaukset ja varuskuntien lakkautukset hoidettaisiin samassa suhteessa. Näin jäljelle jääviä kasarmeja pystyttäisiin korjaamaan ja kunnostamaan."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää