Kotimaa

Tutkijat: Koulujen välisiin eroihin lisää huomiota

Erot ovat suurimmat isoissa kaupungeissa Vantaata lukuun ottamatta.

Tilaajille

Tutkijat peräävät lisää huomiota koulujen välisiin eroihin, jotka heidän mukaansa ovat suurimmat pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa.

Yläasteen koulujen erot vanhempien koulutustasossa ja oppilaiden keskimääräisessä koulumenestyksessä ovat dosentti Matti Rimpelän mukaan jo erittäin hälyttäviä Helsingissä, Espoossa ja Kauniaisissa.

Koulujen erilaistumista selvitellään Suomen Akatemian Skidi-tutkimusohjelmassa, jota esiteltiin Happy School -seminaarissa tiistaina Helsingissä.

Rimpelän mukaan OECD:n Pisa-tutkimusten tulokset Suomen koulujen tasaisesta osaamisesta pätevätkin valtaosaan kuntia, mutta eivät maan suurimpiin kuntiin eivätkä koko pääkaupunkiseutuun.

Pääkaupunkiseudulla Vantaa on lähellä koko maan tasaisia tuloksia.

Sen sijaan muissa yli 100000 asukkaan kunnissa kuten Tampereella, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä ja Lahdessa erot ovat lähes yhtä suuria kuin Helsingissä.

"Kun saimme nämä tulokset viime viikolla, itsekin yllätyimme, että Vantaa poikkeaa niin paljon Helsingistä ja Espoosta. Selitys voi olla se, että siellä on harjoitettu tasapuolisempaa koulutuspolitiikkaa pitämällä tiukemmin kiinni oppilaaksiottoalueista", Rimpelä pohtii.

Toisaalta Helsingissä on vanhastaan hyvämaineisia kouluja, joihin tullaan kauempaakin.

"Helsingissä ja Espoossa on kouluja, joissa lasten vanhemmista yli 70 prosentilla on korkeakoulututkinto, ja toisaalta kouluja, joissa alle 30 prosentilla vanhemmista on korkeakoulututkinto", Rimpelä havainnollistaa.

"Seuraavaksi tutkimme, onko koulujen eriytyminen etenemässä koko metropolialueelle, kuten ulkomaisten esimerkkien mukaan usein tapahtuu." Helsingin metropolialueeseen on otettu 14 kuntaa: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula, Vihti, Hyvinkää, Mäntsälä ja Pornainen.

Peruskoulujen oppimistuloksia ja oppilaiden hyvinvointia on tutkittu niin, että aineistona ovat olleet vuosien 2002-2010 kouluterveyskyselyn yläluokkien oppilaat.

Tutkimuksen lähtökohta on, että alueellinen eriytyminen näkyy lasten ja nuorten hyvinvoinnissa.

Oppilaiden koulumenestystä on toistaiseksi tutkittu lukuaineiden keskiarvojen mukaan.

Tarkoitus on tarkentaa mittaria ottamalla mukaan myös Opetushallituksen testit äidinkielessä ja matematiikassa, koska on huomattu, etteivät koulunumerot aina täysin vastaa todellista osaamista.

Rimpelän mukaan keskiarvoistakin voi kuitenkin tehdä riittävän tarkkoja päätelmiä koulukohtaisista eroista. Pääkaupunkiseudun kouluissa haitari on keskiarvoissakin laveampi kuin muualla maassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää