Kotimaa    |   VAALIT 2011, Keskusta nuolee haavojaan Etelä-Pohjanmaalla.

Pohja(nmaa)lla on synkkää

Etelä-Pohjanmaalla ei enää oikein tunnisteta puoluetta nimeltä keskusta.

Tilaajille

Seinäjoki/Kurikka/Kauhava. Kokonaisena paistettu kultaotsa-ahven köllöttää professori Kari Hokkasen lautasella Seinäjoella. Ruoka maistuu, mutta huoli paistaa kasvoilta.

"Yksikään keskustalainen ei enää ajele mustalla autolla. Onhan se kauhistuttavaa." Totta. Historiansa suurimman vaalitappion jälkeen keskustalaista ei nähdä ehkä edes eduskunnan varapuhemiehen autossa. Suurin herra taitaa olla kansanedustaja Mika Lintilä ja hänkin vain Hippoksen puheenjohtajana. Nyt keskustaväellä on aikaa raveille.

Valtakunnallisesti jonnekin pitää nyt piilottaa mauripekkariset ja muut hetkellä, jolloin puolue on vararikon partaalla myymässä puoluetoimistoaan.

Paavo Väyrynen voi vielä hetken jatkaa sen hokemista, että tämä oli palkka uhrautumisesta.

Hokkasen alueella Etelä-Pohjanmaalla keskustan tuho on ollut melko täydellinen. Nyt katosi yli 20000 ääntä ja puolueen ehdottomalta ykkösalueelta meni läpi vain kaksi kansanedustajaa. Kahdessa vaalikaudessa menetys on kolme kansanedustajaa, lähes 30000 ääntä ja kymmenen prosenttia kannatuksesta.

Hokkasen mukaan varoituksia on tullut tasaisesti. Presidentinvaali meni Matti Vanhasen johdolla "täydellisesti persiilleen", ja kunnallisvaaleissa tuli kolmas sija maan ehdottomalle kuntapuolueelle yli 120000 äänen tappiolla.

Hokkasen mielestä selitys piilee siinä, että puolue puolustaa koko ajan jotakin, mikä ei ole puolueen omaa.

Hokkanen tuntee tarkkaan keskustan valtatraditiot. Nyt pinnalle on noussut "pykäläläisyys" eli byrokratian ja eliitin vastaisuus, herrojen epäily. Tämä populistinen siipi äänestää perussuomalaisia tai jättää äänestämättä.

Eliittiä on Hokkasen mukaan valtionhoitaja-asenteen ottanut puoluejohto, joka ajaa puolueelle vieraita asioita. Etelä-Pohjanmaa ei olisi esimerkiksi koskaan halunnut EU:n jäseneksi eikä missään tapauksessa euron käyttäjäksi.

Ennen Hokkanen valitsi Etelä-Pohjanmaalla ilmestyvän Ilkan päätoimittajana käytännössä suuren osan maakunnan kansanedustajista.

Ilkan nykyinen päätoimittaja Matti Kalliokoski yrittää juoda teetänsä Seinäjoella Anttilan baarissa viinakaupan vieressä yksivuotias Hanna sylissään. Muutamassa vuodessa hänen vapaampaan linjaansa on totuttu siihen mittaan, ettei yksikään keskustalainen ole tappiovaalien jälkeen syyttänyt Ilkkaa. Palauteryöppyä ei tullut.

Kalliokosken mukaan keskusta ei katsellut ympärilleen. "Laskun alku jäi näkemättä." Lasku alkoi jo viime vaaleissa, mutta keskustan kapinamieli kätkeytyi päätoimittajan mielestä Juha Miedon megatuloksen alle. Nyt hän putosi. Kalliokosken mukaan tappio selittyy myös maantieteellä: Etelä-Pohjanmaan isoista pitäjistä on kaikista oma ehdokkaansa ja kaikki jäävät hilkulle. Keski-Pohjanmaalla kahden jokilaakson ehdokkaat valitaan keskittämällä.

Matkalla Seinäjoelta Kauhavalle isot rekat heittävät rapaa Miedon vaalijulisteiden päälle. Niissä "Mietaa tuloo" edelleen numerolla 58.

Maakunta äänesti toistuvasti Kyösti Virrankosken europarlamenttiin.

Vuosi sitten hän ennusti perussuomalaisten saavan 36 paikkaa. "Äänestäjä antaa vaaleissa kerran anteeksi. Puolue ei reagoinut millään tavalla. Portugaliin tämä homma ei kaatunut." Hän ottaa peliin Johannes Virolaisen sanat. "Jos ikäviä ja huonoja päätöksiä pitää tehdä, ne pitää tehdä heti." Virrankosken mukaan puolue viivytteli monen asian kanssa.

Se ajoi EU:n liittovaltiokehitystä, sotkeutui kuntauudistuksen syövereihin, kiristi kuntataloutta, ajoi tuloeroja kasvattavaa politiikkaa, pyörsi kantansa pyhistä puoluekokouspäätöksistä, unohti tasa-arvon, otti syömävelkaa, valitsi johtonsa lähes kokonaan etelästä, oli uusliberalistinen, kävi sisäisen valtataistelun julkisuudessa, sössi jätevesiasetuksen ja vaalirahoissakin.

Onneksi emäntä Anna-Maijan karjalanpiirakat ja vahva kahvi keventävät tuvan tunnelmaa. Virrankoski pitää selvänä, että linjan on vaihduttava kokonaan ja johto on uusittava. Päätöksiä on tehtävä heti, ikäviäkin.

Rannalle jäänyt Jarmo Korhonen kuulee vaalipäällikkönsä virhelistan puhelimessa.

'"Kiikkustuolissa voi puhua vapaasti", sanoo historian opiskelijaksi ja gradun tekijäksi ilmoittautuva mies, jonka jokainen ääni maksoi noin 2,5 kiloa perunaa.

Hän jakoi rosamundaa 11 tonnia. Perunat kelpasivat, mutta esitteet menivät roskikseen.

Korhonen sanoo kaiken kaatuneen lopulta EU-politiikkaan. "Tämä oli legendaarinen kansanäänestys EU-politiikasta. Keskustan änkyrät jättivät puolueen." Hänen mukaansa keskustan on otettava käyttöön kannattajiensa mukainen EU-politiikka. Hän aikoo seurata mielenkiinnolla Timo Soinin (ps) päätöksiä Portugalin suhteen.

Jos tulee pieninkin myönnytys, Korhosen arvio on tyly. "Politiikan historian suurin petos." "Meidän puheenjohtajamme sanoi olevansa mukana [Portugalissa] maailman tappiin asti." Uuden nousun puolue saa hänen mukaansa massiivisella presidenttiehdokkaan esivaalitaistelulla, jossa ratkaistaan puolueen linja.

Kurikassa Juha Miedon pihalla lojuu vaalijulisteiden kehikkoja, joita hän järjestelee. "Ei aistittu, miten salakavalasti perussuomalaiset tulivat. Ei aistittu kansan tuntoja." Kurikan Shellin kahvilajonossa kaksi herraa arvioi, miten heidän suussaan tulee kääntymään kylän omasta perussuomalaisesta pojasta ilmaisu "ministeri Vesa-Matti Saarakkala". Hän päässee perussuomalaisena mustan auton takapenkille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää