Kotimaa

Seitsemän kysymystä rasismista

Mitä rasismi on? Onko rasismi lisääntynyt Suomessa? Rasismitutkija Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta ja suomalaista maahanmuuttokeskustelua tutkinut Suvi Keskinen vastaavat peruskysymyksiin rasismista. Viime viikolla ryöpsähtänyt rasismikeskustelu sai myös HS:n lukijat ottamaan kantaa - puolesta ja vastaan. Koonnut Tuomas Peltomäki HS

Tilaajille

1

Joskus ihmiset sanovat, etteivät ole rasisteja vaan maahanmuuttokriitikoita. Miten rasismi eroaa maahanmuuttokritiikistä?

Vesa Puuronen: "Rasismi on rotujärjestelmän tuottamista ja ylläpitämistä. Kaikissa yhteiskunnissa, myös Suomessa, on rotujärjestelmä, jossa ihmiset asetetaan eriarvoiseen asemaan rodun perusteella. Tätä järjestelmää pidetään yllä rasismin eri muotojen avulla. Maahanmuuttokritiikki on kritiikkiä, joka kohdistuu maahanmuuttopolitiikkaan. Sitä voi kritisoida samoin kuin mitä hyvänsä politiikan lohkoa, eikä se vielä tee kenestäkään rasistia." 2 Onko rasismi lisääntynyt Suomessa maahanmuuton lisääntymisen myötä?

Vesa Puuronen: "Ei se minusta pidä paikkansa. Rasismia on ollut ennenkin, mutta se on tullut näkyvämmäksi 1990-luvulla lisääntyneen maahanmuuton myötä." 3 Rasismin sanotaan lisääntyneen etenkin internetissä, jossa ihmiset kirjoittavat usein kärjekkäästi. Millainen vaikutus internetillä on ollut suomalaiseen rasismiin?

Suvi Keskinen: "Netissä samanhenkiset ihmiset ovat löytäneet toisensa. En silti usko, että netti onnistuisi purkamaan ihmisten paineita ja siten vähentäisi heidän turhautumistaan.

Pikemminkin nettikeskustelu vahvistaa olemassa olevia ajatuksia. Ihmisille tulee myös kuva, että on oikeutetumpaa tuoda rasistisia ajatuksia esiin, kun kerran muutkin tekevät niin." 4 Rasismi liitetään usein taloudelliseen lamaan ja huono-osaisuuteen. Rasistisia asenteita esiintyy kuitenkin myös hyvinä aikoina ja hyväosaisten joukossa. Miten tämä selittyy?

Vesa Puuronen: "Oletus rasististen asenteiden voimistumisesta laman aikana perustuu teoriaan, jonka mukaan rasismi liittyy kamppailuun resursseista. Laman aikana resurssit vähenevät ja ihmiset tuovat turhautumistaan esille rasististen väittämien kautta.

Suomessa kasvaneet ihmiset ovat sisäistäneet rotujärjestelmän ja ylläpitävät sitä. On aivan sama, onko hyvä- vai huono-osainen. Paremmin koulutetut ihmiset voivat olla taitavampia piilottelemaan rasistisia ajatuksiaan. He tiedostavat, mitä on sopivaa sanoa ja mitä ei." 5 Ihmisten eriarvoistuminen on viime vuosina näkynyt Suomessa etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa kantaväestö on alkanut muuttaa pois maahanmuuttajien suosimilta asuinalueilta. Millainen yhteys yhteiskunnan eriarvoistumisella on rasismiin?

Vesa Puuronen: "Eriarvoistumiskehityksen alkuun 1990-luvulla liittyi isompi ideologinen muutos. Silloin ruvettiin ajattelemaan, että on toivottavaa, että ihmisillä on oikeus menestyä.

Ajatuksen kääntöpuolena on se, että on tavallaan oikein, että jotkut ihmiset eivät menesty vaan ovat köyhiä ja alistettuja.

Tällä tehdään rasismista oikeutettua." 6 Usein väitetään, että maahanmuuttajien kokema syrjintä johtuu ainakin osittain heidän omasta käytöksestään. Pitäisikö maahanmuuttajan ajatella edustavansa omaa ryhmäänsä valtaväestön silmissä?

Vesa Puuronen: "Kaikki maahanmuuttajat, joita olen tutkimuksissani haastatellut, ovat kertoneet olevansa koko ajan varpaillaan sen suhteen, miten heihin valtaväestön taholta suhtaudutaan.

He ovat tavallisia ihmisiä, jotka yrittävät käydä koulua tai tehdä töitänsä, mutta tekevät itsensä usein mahdollisimman näkymättömäksi ja sulkevat itsensä pois kanssakäymisestä." 7

Osaa poliitikoista on syytetty rasististen väitteiden esittämisestä. Kuinka suuren vastuun heidän voidaan sanoa kantavan vallitsevasta yhteiskunnallisesta ilmapiiristä?

Vesa Puuronen: "Heillä on erittäin suuri vastuu. Jos ajattelee Teuvo Hakkaraista, niin hänen puheensa oli tällaista arkipäivän rasismia, jonka taustalta ei löydy kummempaa ideologiaa. Sitten on ihmisiä jotka pyrkivät systemaattisesti luomaan rodullistettuja identiteettejä, kuten Jussi Halla-aho. Hänen vastuunsa on suurempi kuin möläyttelijöiden."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää