Kotimaa

McDonald's kyllästyi olemaan nuorisotalo

Iltaikäraja tulee voimaan liian aikaisin, sanovat Pietarsaaren nuoret.

Tilaajille

Pietarsaari. "Ihan tyhmää", kommentoivat Taija Leivo, 17, Suvi Keinänen, 17, ja Ilona Selkäinaho, 15, kuin yhdestä suusta.

Pietarsaaren McDonald'sin viikko sitten voimaan tullut iltaikäraja ei saa nuorilta kiitosta. Ravintolan oveen kiinnitetty lappu kertoo, ettei alle kahdeksantoistavuotiailla ole ravintolaan iltakuuden jälkeen asiaa kuin vanhempiensa seurassa.

Nuorten mielestä ikäraja tulee voimaan liian aikaisin.

"Koulu loppuu yleensä vasta kolmelta tai neljältä. Ei tänne sen jälkeen enää ehdi", Selkäinaho puuskahtaa.

"Kyllä häiriöitä on ollut. Ja jotain sellaista kurkun heittelyä. Onhan se törkeää!", Leivo naurahtaa.

"Mutta ei kyllä mitään kauhean vakavaa", Keinänen lisää.

Nuorten mukaan McDonald'silla on aikaisemminkin ollut vartija, joka on poistanut häiriköitsijät. Leivo ystävineen ihmetteleekin, miksei samaa käytäntöä voitu jatkaa.

"Nyt kiellosta kärsivät ne, jotka eivät ole häiriötä aiheuttaneet", nuoret tuumivat.

Vartija Harri Kivelän mukaan aikaisempi vartiointi ei kuitenkaan ole toiminut toivotulla tavalla. Häiriöitä on ollut niin paljon, että ikärajan asettamiselle on perusteensa.

Kalusteiden tuhoamiseen hän ei ota kantaa. Ravintolassa kiiltelevät puhtaat penkit, joista vain yhdessä on nopeasti havaittavissa ruma palkeenkieli.

Vaihtoehtoisia ajanviettopaikkoja Pietarsaaresta ei nuorille tahdo löytyä. Paikallinen nuorisotalo ei tule nuorille edes ensimmäisenä mieleen, kun heiltä kysyy illanjatkopaikkaa.

"Kyllä me sielläkin joskus käydään, mutta ei se ole joka ilta auki", Keinänen toteaa.

McDonald'sin ikärajoitukset koskevat Pietarsaaren lisäksi Raumaa.

Kummatkin ovat pieniä kaupunkeja, joissa nuorisolla ei McDonald'sin viestintäpäällikön Heli Ryhäsen mukaan ole kaupungin puolesta oikein paikkoja, minne mennä iltaisin. Niinpä nuoret kerääntyvät hengailemaan paikallisiin hampurilaisravintoloihin.

Nuorison levoton käyttäytyminen on vähentänyt merkittävästi perheasiakkaiden käyntiä ravintoloissa iltaisin.

Viiden McDonald'sin yrittäjä Aki Laumola sanoo, että nuoriso-ongelmana on myös roskaaminen.

"Vaikka piha on täynnä roskalaatikoita, niin silti roskat heitetään maahan. Liikkuvista autoista heitetään ikkunoista pusseittain roskia," Laumola sanoo.

Raumalla on Laumolan ainoa ravintola, jossa sisäänpääsyä on jouduttu rajoittamaan.

"Kolme vuotta sitten valmistuneessa ravintolassa on joka ikinen loosisohva rikottu puukolla tai avaimella kaivertamalla, mikä aiheutti juuri uusitussa ravintolassa 5000 euron vahingon. Yhtä pöytää oli yritetty polttaa sytyttimellä, niin että siihen jäi polttojälkiä." "Henkilökuntaa uhataan, jos he menevät ajamaan heitä pois. Pienessä kaupungissa henkilökunta tunnetaan ja heitä uhkaillaan kaupungilla myös fyysisesti ja taloudellisesti." Pietarsaaren nuorisosihteeri Tiina Höylä-Männistö pitää McDonald'sin asettamaa ikärajoitusta pelkästään hyvänä asiana.

"Nyt nuoret näkevät, mitä seurauksia heidän teoillaan on, ja oppivat, ettei ihan kaikkea voi tehdä. Heille ei ole kotona asetettu rajoja. Nyt he kokeilevat, kuinka pitkälle voivat mennä." "Vaikka nuorisotalo on iltaisin auki, lähellä oleva hampurilaisravintola kiinnostaa enemmän, koska siellä voi syödä", Höylä-Männistö sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää