Kotimaa

Venäläisten veroetu hiertää kaakkoisrajalla

Suosituin lomakuukausi venyttää jonoja kassoilla ja rajalla.

Tilaajille

Lappeenranta. Tuttu tilanne lappeenrantalaisen kaupan kassalla: edessä seisoo venäläisiä, joille aletaan laatia kuittia verovapaista ostoksista. Passeja tutkitaan, leimoja lyödään, kasseja sinetöidään. Suomalainen vaihtaa jalkaa ja huokailee.

Sitä mukaa kun matkustajaennätykset paukkuvat Kaakkois-Suomen raja-asemilla, paikalliset keksivät valituksen aiheita. Viimeisin on veroton myynti, joka monien mielestä sietäisi lopettaa.

Tulliinkin on otettu yhteyttä, kertoo Itäisen tullipiirin päällikkö Tommi Kivilaakso.

"Joidenkin mielestä venäläisiä on kaupoissa muutenkin liikaa. Ihmiset kokevat, että me kustannamme heille verovapauden." Kyseessä on kuitenkin maailmanlaajuinen käytäntö, joka perustuu lakiin ja Suomen solmimiin kansainvälisiin sopimuksiin. Vientikauppa EU:n ulkopuolelle on verotonta.

"Venäjä on eri kauppablokkia, joten sille ei vain voi mitään", Kivilaakso toteaa. Veroton vienti koskee muitakin EU:n ulkopuolisia asiakkaita.

Tax free -palautuksia hoitava kansainvälinen yritys Global Blue on saanut asiakkaikseen liikkeitä, joissa käy paljon venäläisiä.

Moni vilauttaa kassalla yhtiön korttia, jolla tiedot kulkevat luottokortin tavoin.

"Tarkoitus on nopeuttaa toimintaa myymälässä ja palvelupisteessä", kertoo Suomen Global Bluen toimitusjohtaja Kari Luttinen.

Luttisen mukaan suomalaisissa herättää närää luulo, että myös täällä vakituisesti asuvat venäläiset voivat ostaa halvemmalla.

Verottomuus kuitenkin edellyttää, että ostaja asuu vakituisesti muualla ja vie tavaran mukanaan.

Isoissa liikkeissä tax free -asiakkaat ohjataan erilliselle kassalle. Sitä kannattaa myös taipalsaarelainen Sari Saliba, joka tutkii vaatekaupan tarjontaa.

Vaikka hänellä ei ole mitään venäläisiä asiakkaita vastaan, hän on joskus poistunut kesken ostosten, kun edellä kirjoitetaan kovasti kuitteja.

"Jos minulla on vain pieni ostos ja kova kiire." Osa myymälöistä käyttää vientikauppalaskua. Silloin asiakas maksaa kassalla vähemmän ja esittää kuitin tullissa lähtiessään maasta.

Vientikauppalaskut ovat lisänneet huimasti tullin työtä, kertoo Nuijamaan tullin apulaispäällikkö Kimmo Lakka.

Virkailijat lyövät jo 32000 leimaa kuukaudessa, tuplasti viime vuoteen verrattuna.

Rajalla on nykyään ruuhkaa koko päivän, ja venäläisten lomakuussa elokuussa tahti vain kiihtyy.

Ostoksille tullaan henkilöautojen ja bussien lisäksi yhä useammin pikkubusseilla, ja matkustajat ojentavat tullin luukusta pitkiä kuitteja. Uusin ilmiö ovat todella arvokkaat Milanon-tuomiset keväällä avatun lentoreitin myötä.

Jokainen ostos kasvattaa ennätyspottia. Kesäkuussa venäläisten tekemät tax free -ostot Suomesta olivat 12,9 miljoonaa. Siitä Lappeenrantaan jäi 4,9 miljoonaa ja Helsinkiin 2,8. Kaikki summat kasvoivat edellisvuoteen verrattuna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää