Kotimaa    |   uutisanalyysi

Poliisi lietsoo väkivallan ilmapiiriä

Poliisi on maalannut rikollisuustilanteesta tarkoitushakuisen synkän kuvan. Tavoitteena on turvata riittävät määrärahat.

Tilaajille

Kirjoittaja on HS:n

Vaviskaa, kansalaiset.

Kaduilla on turvattomampaa kuin ennen, ja rosvot vaanivat omaisuuttanne.

Mutta ei hätää: poliisi voi estää rikokset - jos sen määrärahat turvataan.

Tämän viestin poliisi on halunnut tuoda julkisuuteen kuluvana kesänä. Samalla poliisi on syyllistynyt hieman liioitellun synkän kuvan luomiseen Suomesta.

Poliisi julkaisi heinäkuun puolivälissä tiedotteen rikostilanteen kehityksestä.

Sen mukaan väkivaltarikoksia tapahtui tammi-kesäkuussa enemmän kuin koskaan, raiskausten määrä kasvoi 50 prosenttia ja myös varkaudet yleistyivät.

Tiedotteessa siteerattiin poliisiylijohtaja Mikko Paateroa, joka huomautti, että poliisien määrä vähenee tulevina vuosina.

"Resurssit siis vähenevät samaan aikaan kuin väkivalta ja varkaudet lisääntyvät. Yhtälö ei vaikuta lainkaan hyvältä. Näiden ilmiöiden välillä ei välttämättä ole syy-seuraus-suhdetta, mutta sen mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Toivoa sopii, että teoriaa ei testata enempää käytännössä kaduilla", Paatero totesi tiedotteessa.

Väkivallan ja muun rikollisuuden uhrien kärsimyksiä ei ole pienintäkään syytä vähätellä. Kannattaa kuitenkin huomioida, mitä poliisi jätti tiedottamatta.

Tiedotteessa ei kerrottu, että väkivaltarikosten lisääntyminen selittyy osaksi lainmuutoksella, joka on madaltanut perheväkivallan tutkinta- ja syytekynnystä.

Vielä viime vuonna lievien pahoinpitelyjen tutkinnan aloittaminen riippui perheväkivallan uhrin tahdosta, mutta nyt tutkintapäätöksen tekee aina poliisi.

On siis osittain hyvä asia, että poliisin tietoon on tullut aikaisempaa enemmän väkivaltarikoksia. Perheväkivalta ei jää pimentoon yhtä usein kuin ennen.

Poliisilta jäi mainitsematta sekin, ettei pahoinpitelyjen lisääntyminen ole uusi ilmiö. Niin on tapahtunut vuosikymmeniä.

Poliisi ei myöskään maininnut, että muun muassa huumerikokset, asuntovarkaudet, talousrikokset ja rasistiset rikokset ovat poliisin rikostilaston mukaan vähentyneet tänä vuonna.

Poliisi kertoi raiskausten lisääntyneen, muttei kertonut sukupuoliyhteyteen pakottamisten vähentyneen.

Vaikuttaa siltä, että poliisi haluaa tahallaan lietsoa turvattomuuden tunnetta turvatakseen oman rahoituksensa.

Poliisin tiedotusoperaatio johtunee tuoreesta hallitusohjelmasta, joka on hätkähdyttänyt Vuorikadun poliisijohtajia.

"Onneksi istuin tukevasti, sillä muuten olisin pudonnut tuolilta", Paatero kuvaili blogissaan reaktiotaan hallitusohjelmaan.

Hallitusohjelman mukaan tavoitteena on säilyttää poliisien määrä vähintään nykytasolla, mutta silti määrärahoista leikataan kymmenen miljoonaa euroa.

Se on yhtälö, joka ei poliisin mukaan toimi.

"Poliisilta jäi mainitsematta, ettei pahoinpitelyjen lisääntyminen ole uusi ilmiö."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää